SURFEN MET DOWN, AUTISME EN ADHD.

Iedereen is gelijk op het water

ZANDVOORT- In totaal zo’n 100 kinderen met het syndroom van Down, autisme en/of ADHD hebben afgelopen zomer op vier locaties langs de Nederlandse kust onder leiding van 150 vrijwilligers kennis gemaakt met het golfsurfen. Dit gebeurde op initiatief van de non-profitorganisatie het Surf Project.

Bekijk video het SURF PROJECT (https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=saNBjI1Cvus)

Surfen is niet alleen een stoere sport, maar heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Het versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. Surfen staat voor plezier, en vrijheid. Het leidt tot rust. Iedereen is gelijk in het water en alleen de golven zijn belangrijk. Door deze focus vergeten de kinderen alle zorgen. Ouders zien dat de beperking soms zelfs helemaal weg valt. Normaal gesproken komen kinderen met Down, autisme of ADHD niet snel met surfen in aanraking, omdat de sport professionele begeleiding vereist. Het Surf Project maakt dit mogelijk in een positieve, veilige, gestructureerde omgeving met individuele begeleiding. 

Veiligheid

Drie tot 9 zondagen gaan de kinderen het water in om te leren golfsurfen. Het project wordt vrijwillig gerund door professionals. Veiligheid staat voorop – zeker bij deze kwetsbare doelgroep. Alle kinderen krijgen les van gediplomeerde surfinstructeurs. Daarnaast begeleiden getrainde vrijwilligers de kinderen één op één in het water. Veel van deze enthousiaste begeleiders werken in de zorg en zijn gepassioneerde surfers. 

Onderzoek 

Sinds 2016 volgt het Surf Project in samenwerking met Triversum, specialistisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Holland (www.triversum.nl), de effecten van het surfen op de kinderen. Elk jaar wordt een aantal kinderen doorverwezen om te surfen als onderdeel van hun behandeling.  “Wij zien heel duidelijk dat surfen een positief effect heeft op deze kinderen. Maar ons doel is dit ook daadwerkelijk te onderbouwen. Daardoor kunnen we straks nóg meer kinderen de kans bieden om mee te doen”, vertelt oprichtster Suzanne van den Broek die voor haar project nog op zoek is naar sponsors.

Meer weten of sponsor worden? 

IMG-20181003-WA0002 IMG-20181003-WA0002
IMG-20181003-WA0001 IMG-20181003-WA0001
IMG-20181003-WA0000 IMG-20181003-WA0000