RECORD AANTAL EXPOSANTEN 50e BOOT DUSSELDORF

Trend: luxueuze tenders en chase boats

DUSSELDORF- Het duurt nog enkele maanden, maar de organisatie van de vijftigste editie van Boot Düsseldorf, kan nu al vol trots melden dat men nooit eerder zoveel exposanten had, namelijk rond de 2000. De beurs start op zaterdag 19 januari 2019.

Bekijk voorbeschouwing Boot Dusseldorf 2019 (https://www.youtube.com/watch?v=RCE9zgQ7yIc)

’’Zeilen, motorboot varen, surfen, roeien of gewoon lekker relaxen aan het water. Boot Düsseldorf is de enige beurs ter wereld die deze veelzijdigheid compleet presenteert. Met producenten uit naar verwachting 70 landen uit alle continenten, tonen we hier een unieke productvariatie. 1.500 zeil- en motorboten vinden op boot hun beurshaven,” licht Petros Michelidakis, projectleider van boot Düsseldorf toe. 

Trend naar luxe

Als men kijkt naar de trends voor de komende boot, dan noemt de crew van Boot Düsseldorf als eerste het begrip ‘luxueuze tenders’ of de zogenaamde ‘chase boats’, die niet in de garage van de superyachts kunnen worden ondergebracht, maar die de tocht van de eigen superyacht kunnen volgen. Ze worden ook vaak gebruikt om een uitstapje met vrienden voor een vistocht te maken, of een eenzaam, afgelegen strand te bezoeken. Tot de topaanbieders in deze klasse, behoren op boot bijvoorbeeld Sacs, Wally en Skipper. Maar ook producenten van grote series zoals Fairline, Princess, Jeanneau, Hanse en nog vele anderen zullen hun noviteiten in dit segment presenteren. Met een luxe-tender die bij een jacht past, vervullen veel eigenaren de wens voor hoge stijl- en designstandaards. Het team van boot heeft daar rekening mee gehouden, en alle producenten van high class boten en –jachten in de aansluitende hallen 5 (luxe-tenders), 6 (luxe-jachten en –tenders) en 7a (Superyacht Show) ondergebracht. “Hier is geen enkele vierkante meter meer vrij,” zegt projectmanager Arne von Heimendahl enthousiast.

Een interessant thema, waarvoor op boot 2018 al de eerste exposanten aanwezig waren, is ‘fractional ownership’, zal in 2019 verder worden vormgegeven. ‘Fractional ownership’ is de Engelse benaming voor een collectief eigendom van een jacht. Men kan 1/9, 1/6 of 1/3 deel van een groot jacht verkrijgen, en daarmee 6 tot 18 weken over de oceanen zwerven.

Grote zeiljachten

Hetzelfde geldt voor de zeilhallen 15, 16 en 17. Vrijwel alle grote werven zijn met zeilboten in alle soorten en maten aanwezig. “Het grootste zeiljacht op boot 2018 was de Oyster 745 en we verwachten tijdens ons jubileum weer enkele boten uit de werven van Osyste en Nautors Swan in deze orde van grootte te hebben,” aldus Petros Michelidakis. Daarnaast zal er ook in 2019 weer veel vraag naar multihull-boten - catamarans en trimarans – zijn. Deze zijn ideaal voor starters, daar door hun breedte de boot meer stabiliteit heeft.

Ook in het zeilsegment zijn er veel nieuwe aanwinsten: de organisatoren van de Clipper Race presenteren op boot 2019 hun spannende regatta, die zeilers die op zoek zijn naar avontuur 11 maanden over de wereldzeeën jaagt. Hier mogen niet alleen professionals het roer ter hand nemen, maar ook gepassioneerde (hobby-)zeilers zijn welkom. 

Dive Center 

Zeilboten en motorjachten vormen weliswaar de basis van de beurs, maar boot blijft daarnaast ook in 2019 een spiegel van de gehele watersportbranche. Hal 3 is met het tijdens boot 2018 nieuw vormgegeven Dive Center dat in de stijl van een duikbasis is opgezet, een Mekka voor de duikwereld. Hier heerst middenin de Europese winter een zomers duikklimaat. Toonaangevende producenten zoals Aqualung, Suunto, Cressi, Garmin en Mares zullen hier hun nieuwste producten onder echte onderwatercondities in de duiktoren en het duikbassin presenteren. Internationale duiksportorganisaties staan met raad en daad zowel beginners als ervaren duikers te woord. De 23ste januari staat bovendien in het teken van een van de helden van de duiksport en het onderwateronderzoek: deze dag, de woensdag van boot 2019, is de 100ste geboortedag van Hans Hass en de beurs draagt deze dag, die gezamenlijk met de Verband Deutscher Sporttaucher, het Hans Hass Institut en het Düsseldorfse Aquazoo Löbbecke Museum, aan de beroemde duikfilmpionier op.

Trendsporten

Met haar 50 jaar oogt boot nog altijd jeugdig en fris en zogezegd ‘younger than ever’. “Het is ons doel om dicht bij de markt te staan en de actuele trends voor de beurs te vertalen, respectievelijk zelf te creëren,” beschrijft de boot-projectleider het uitgangspunt. Zoals bij het in 2018 voor het eerst op de beurs geïntroduceerd, spectaculaire tow-in-windsurfen op de 60 meter lange flatwater-pool van boot. Ook de staande golf ‘THE WAVE’ is een van die trendsetters. Hier kunnen bezoekers en professionals op een 1,50 hoge en 9 meter brede golf surfen. Een begeerde ‘slot’ op de golf kan vanaf december weer op de website van THE WAVE worden gereserveerd. Met eersteklas challenges met internationale topsurfers is THE WAVE een echte publieksmagneet: in 2018 hebben 110.000 mensen naar de activiteiten op de golf gekeken.

Bescherming 

Een speciaal kenmerk van boot Düsseldorf is, dat de beurs niet alleen een belangrijke economische factor voor de branche is, maar ook sinds veel jaren actief betrokken is bij projecten voor de bescherming van de zeeën. Hieruit zijn inmiddels eigen acties zoals de ‘ocean tribute’ award en de ‘love your ocean’-campagne ontstaan. Zij genereren veel media-aandacht en trekken daarmee ook de aandacht van veel mensen voor dit zeer levensbelangrijke thema. Met de Britse zeilster en zee-activiste Emily Penn, is er voor boot Düsseldorf ook een prominente en succesvolle ambassadrice bij betrokken. Sinds 2017 presenteert bovendien de ‘love your ocean’-stand op de beurs maatregelen en ideeën voor de bescherming van de zeeën. Er wordt advies gegeven over de kwaliteit van het water en kinderen worden uitgenodigd om als jonge onderzoekers mee te doen. In 2017 is de ‘ocean tribute’ award uitgeschreven en op boot 2018 voor het eerst uitgereikt. Projecten en initiatieven uit de hele wereld, die zich voor de bescherming van de zeeën inzetten, kunnen zich vanaf nu op https://oceantributeaward.boot.de’ voor de ‘ocean tribute’ 2019 aanmelden. Dit initiatief wordt mede georganiseerd door de Prince Albert II of Monaco Foundation, de Deutsche Meeresstiftung en als sponsor de duikscooterproducent Seabob. Momenteel lopen er nog gesprekken met andere prominente milieu- en zee-beschermers. Het concrete partnerschap bij de uitloving van de ocean tribute award op boot Düsseldorf met de Deutsche Meeresstiftung en de Prince Albert II Foundation boogt op een langjarige samenwerking van beide. De bescherming van de zeeën en meren is immers sinds vele jaren een belangrijk thema voor boot.

Tickets online reserveren

De ticketshop van de beurs is voor de aankoop van online entreekaarten geopend.  Alle online tickets zijn ook geldig als vervoersbewijzen met het openbaar vervoer in de regio Rhein Ruhr (VRR). 

 

P1230007 P1230007
P1230017 P1230017
P1230034 P1230034
P1230032 P1230032
P1230067 P1230067
P1230068 P1230068
boot18_MK10582 boot18_MK10582
boot2018_JV5805 boot2018_JV5805