HET ZEILFEEST VAN DE SCHELDE

Honderdvijftig jachten aan de start bij Antwerp Race

BRESKENS-Zaterdag 13 oktober starten een kleine honderdvijftig zeiljachten vanuit Breskens en Terneuzen om voor de Rede van Antwerpen te finishen. De zeilregatta is een klassieker die het einde van het zomerseizoen en het begin van het winterseizoen markeert.

Wat ooit begonnen is als een tot regatta gepimpte terugtocht van de Antwerpse jachten die naar hun winterbergplaats aan de Schelde terugkeerden, is het nu een heuse regatta met diverse categorieën.

Tijdens de Antwerp Race wordt in 12 klassen gezeild: Maxi’s, Sportboten, Multihulls en IRC 1, 2, 3 en CR 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Er is een speciale prijs (Line Honours) voor eerst gefinishte monohull, gestart uit Breskens. De 150 deelnemende jachten starten in groepen vanaf 10.25 uur in Breskens en 11.10 uur in Terneuzen. De finish bestaat uit een denkbeeldige lijn vanaf RO - kaai ter hoogte van hoek Fortuinstraat – St. Michielskaai en LO Beatrijslaan 25.

Recordhouder

Hans Bouscholte is terug met zijn VOR60, de Boudragon. Gaat hij voor de line honours? Dat wil zeggen als eerste eenrompsjacht dat uit Breskens is gestart de finish te doorzeilen Of zal hij er in slagen zijn eigen snelheidsrecord van 3 uur, 12 min, 53 seconden te breken? Als de wind meer naar het westen wil gaan zitten en vooral niet meer afzwakt dan voorspeld is zou dat kunnen lukken. De race staat sinds vorig jaar ook open voor meerrompsschepen, vooral dan trimarans (drie rompen). Zal hun initiële superieure rompsnelheid het moeten afleggen tegen de mindere aan de windse eigenschappen? Deze categorie is aangegroeid tot zes deelnemers. Zeker in het oog houden want bij wat ruimere wind zijn ze vast voor alle andere jachten bij de finish.

Hoogmis 

Het evenement wordt door vriend en vijand erkend als een natte variatie op de traditional België-Holland. Misschien zijn de Nederlandse deelnemers numeriek in de minderheid, qua talent en deskundigheid maken ze het de Belgische zeilers knap lastig. Hoe dan ook kan Antwerpen een nieuw watersporthoogtepunt verwelkomen. Afhankelijk van de windsnelheid en richting worden de eerste zeilers zaterdag vanaf +/- 15.30u voor de rede verwacht. Ideale plekken om de battles voor de laatste kabellengten (nautische lengte-eenheid)  voor de finish van dicht bij mee te maken zijn de jachtclubs aan de jachthaven op Linkeroever. De vloot vaart na de race deze haven in, dus kan iedereen meteen in het wervelende after sailsfeertje ondergaan. Zowel de finish als het binnenvaren op al dan niet geordende parade manier is een lust voor het oog.

AR-2016-Antwerpen Rede AR-2016-Antwerpen Rede
AR 2017-bemanning2 AR 2017-bemanning2
AR 2017-start Breskens AR 2017-start Breskens
AR 2017-trimaran AR 2017-trimaran
AR-2016 vloot AR-2016 vloot
AR-2016-bocht van Bath AR-2016-bocht van Bath