Besparen op het varen + video

De kosten eens tegen het licht houden

AMSTERDAM- De uitdrukking een ‘Schip van bijleg…’ is niet zomaar bedacht. Het bezit van een pleziervaartuig kost veel geld. Een groot aantal kosten komt jaarlijks terug, zoals voor onderhoud, liggelden, verzekeringen etc. Maar er zijn ook tal van variabele kosten, variërend van de brandstof tot het passantengeld tijdens uitstapjes. Een goed moment om alle uitgaven eens tegen het licht te houden.

Liggelden, zowel zomers als ’s winters, vormen een belangrijke kostenpost. Natuurlijk wil iedereen een ligplaats die direct aan goed en mooi vaarwater ligt. En een jachthaven met alle faciliteiten. Alle waar is naar zijn geld en dat geldt ook voor de ligplaatsen. De prijs voor een box op een A-locatie is vanzelfsprekend hoger  dan een plekje in het achterland.

Goedkoper liggen
Uit kostenoverweging is het niet onverstandig om nu al op zoek te gaan naar een goedkopere ligplaats. Vaak komen in de wintermaanden boxen vrij. En misschien is het best leuk om weer eens ergens anders te gaan liggen. Bij het zoeken naar een andere ligplaats moet men  niet alleen kijken naar de hoogte van het liggeld, maar de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het gebruik van elektriciteit en water op de steiger, afval en parkeren van de auto, niet vergeten.

Ga je van de zomer met de boot op vakantie? Dan kun je uiteraard als passant in een jachthaven gaan liggen. Maar dan ben je wel liggeld verschuldigd. Er zijn ook plekken waar je 3x24 uur gratis kunt liggen. Vaak is dat wel buiten de bewoonde wereld en heb je op zo’n plek geen faciliteiten.


Een goede booteigenaar is zuinig op zijn spullen en zijn schip is uiteraard goed verzekerd. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Veel watersporters zijn trouw aan hun verzekeraar. Enerzijds omdat  men tevreden is over de service c.q. maatschappij. Anderzijds omdat men geen zin heeft in de rompslomp van het overstappen. Hoewel dat laatste tegenwoordig snel geregeld kan zijn, vergt het toch de nodige tijd aan uitzoeken. Het lezen van alle kleine lettertjes en vergelijken van polissen, is iets waar je echt voor moet gaan zitten en daar moet je maar net even zin in hebben.

Brandstofkosten
Zeilers maken voor de voorstuwing vooral gebruik van de wind en die kost niets. Maar dat geldt niet voor de boten die een motor nodig hebben. Regelmatig hoor je motorbootbezitters klagen over de hoge brandstofprijzen. Het is niet voor niets dat er steeds meer milieuvriendelijke en brandstofbesparende aandrijvingen op de markt komen.
Een regenachtige winterdag gebruiken om de bootkosten tegen het licht te houden, kan lonend zijn. En met behulp van internet wordt het vergelijken gelukkig gemakkelijk gemaakt.

Bezuinig jezelf op het varen? Heb je tips? We horen het graag. Stuur een mail naar info@watersport-tv.nl.

IMG_6662 IMG_6662
IMG_6681 IMG_6681