Hoe worden zeilen gemaakt?

Bekijk de driedelige serie op Watersport-TV

LEMMER- Zeilen zijn de motor van een zeilboot...maar hoe worden ze gemaakt? Wat is belangrijk als je een nieuw zeil wilt aanschaffen en welke doeksoorten zijn voor jouw boot en doel het meest geschikt.

Watersport-TV heeft in samenwerking met Zeilmakerij De Vries Maritiem in Lemmer een driedelige informatieve serie gemaakt waarbij alle facetten van het maken van zeilen aan bod komen.

Aflevering 1 klik op Kies je zeil (https://youtu.be/DZMIOckxtEQ).

Voordat je een zeil gaat bestellen is het belangrijk om te weten wat je doelstelling is. Ben je een toerzeiler of een fanatieke wedstrijdzeiler? Wat is je vaargebied? Ben je een plassenzeiler of wil je de wereld gaan rondzeilen? Wat zijn de eigenschappen van je schip...het gewicht, de rompvorm, diepgang en tuigage? Zeilen zijn er in allerlei doeksoorten en uitvoeringen. Johan Schuurman neemt het in aflevering 1 allemaal door.

Aflevering 2 klik op Meten is weten (https://youtu.be/W7fORz5h7oI)

Als je weet wat voor zeil je wilt aanschaffen, dan is het tijd om alle maten die de zeilvoering bepalen op te meten. Dat is een klusje voor de zeilmaker. Met zijn collega Ruben laat Johan aan boord van een Dehler zien wat allemaal wordt gemeten

Aflevering 3 klik op Produceren (https://youtu.be/REgWQ-d3T9g)

Alle maten zijn gemeten en worden ingevoerd in de computer. Het daadwerkelijk produceren van de zeilen kan beginnen. En natuurlijk laten we ook het eindresultaat zien.

 

Voor compilatie klik op Hoe worden zeilen gemaakt? (https://youtu.be/bqpzQ9h-8e0)

 

 

8 8
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7