BOAT BUILDER AWARDS UITGEREIKT

Annette Roux gelauwerd winnares

AMSTERDAM- In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zijn dinsdagavond de Boat Builder Awards for Business Achievement uitgereikt. 

De vierde editie van de Boat Builder Awards ontving een grote diversiteit aan inzendingen uit vijf continenten en zag een spannende eindstrijd in verschillende categorieën. De juryleden herkenden direct de invloed van opkomende trends in de categorie Retail Marketing Initiative. Princess Yacht’s Japanse Anime en Manga-stijl televisie- en drukwerkreclame en gelekte campagne voor het prototype van de R35 werd gekozen als winnaar. Het Band of Boats community-serviceplatform van Groupe Beneteau en het Quicksilver Rental Platform van Brunswick Marine maakten indruk op de jury omdat ze goed inspelen op de toekomstige vraag naar pay-and-play. Beide producten kregen een eervolle vermelding.

In de categorie Collaborative Solution Between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner was er wederom een spannende eindstrijd tussen de verschillende inzendingen. In het uiteindelijke besluit werd de jury over de streep getrokken door het gezamenlijke thema van drie jachtbouwers, Hanse Group, Prestige Yachts en Sunseeker, waarbij elk bedrijf individueel een glasoplossing had ontwikkeld in nauwe samenwerking met Lewmar. Alle vier de bedrijven werden dan ook tot winnaar gekroond. Eervolle vermeldingen gingen naar Solaris Yachts met Sailectron voor een bijzonder goed geïntegreerd solarsysteem en Axopar Boats met BRABUS voor hun gezamenlijke merk- en productie-initiatieven.

Nieuwe categorie
Een nieuwe categorie in 2018, de Collaborative Solution between a Superyacht Builder and its Supply Chain Partner werd uitgereikt aan Ferretti voor haar grote, klapbare en schuifbare deur naar het achterdek, ontwikkeld in samenwerking met Francesco Paszkowski Design Studio en Mecaer Aviation Group. De samenwerking tussen Benetti en Naiad die leidde tot een ‘pitch and roll’ stabilisatiesysteem kreeg een eervolle vermelding.

Folietechnologie
De categorie Innovative Onboard Design Solution was wederom een uitdaging voor de jury. Er waren wel drie genomineerden die een nieuwe en spannende benadering hadden voor folietechnologie. De winst ging uiteindelijk naar Galeon voor de slimme sociale indeling met naar voren openende deuren op de 640 FLY en 650 SKYDECK-modellen. Mastercraft kreeg een eervolle vermelding voor het innovatieve snel vullende en makkelijk te verkleinen ballastsysteem.

De prijs voor Innovation in a Production Process werd uitgereikt aan Absolute Yachts voor de Integrated Structure System Lean Manufacturing-processen. Amer Yachts ontving de prijs in de categorie Environmental Initiative voor het duurzame superjacht Amer 94. Discovery Yachts kreeg een eervolle vermelding voor de Southerly 480, een jacht dat speciaal is gebouwd voor oceaanonderzoek en is uitgerust met Integrel generatorvervangingstechnologie.

Lifetime Achievement

Tijdens de slotakte van de avond werden de vijf decennia uitmuntend leiderschap aan en betrokkenheid bij Groupe Beneteau en de maritieme sector als geheel van Annette Roux in het zonnetje gezet. Annette begon haar carrière in de sector nadat ze werd gegrepen door de geur van vers hout en hennep op een traditionele werf en is nu nog steeds actief betrokken bij wat inmiddels een zeer succesvolle multinationale groep bootbouwers is. Haar Lifetime Achievement Award werd uitgereikt door IBI’s publicatiedirecteur Nick Hopkinson en Ronny Skauen van Side-Power.

Veranderingen 
IBI-redacteur en juryvoorzitter van de Boat Builder Awards Ed Slack zei: “De Boat Builder Awards bieden een uitstekende gelegenheid om de successen en prestaties binnen dit essentiële onderdeel van de maritieme sector en haar toeleveringsketen te vieren. Het jureren was dit jaar uitermate lastig omdat er zoveel indrukwekkende initiatieven waren om te beoordelen. Velen hiervan lieten zien dat er nu positieve ontwikkelingen plaatsvinden die inspelen op de veranderingen in de markt van morgen. Als we uitgaan van wat we dit jaar hebben gezien, dan is er des te meer reden om positief te zijn over de vele nieuwe en spannende manieren waarop de sector kan innoveren en groeien in de almaar veranderende wereld om ons heen.”  

METS 2 METS 2