GOLDEN GLOBE ZEILER MARK SLATS OM KAAP HOORN

Nederlander in tweede positie

KAAP HOORN- Mark Slats, de Nederlandse solozeiler in de Golden Globe Rac, is Kaap Hoorn gerond en heeft koers gezet naar de finish in Les Sables d’Olonne. Slats ligt tweede in de race en lijkt de aanval te hebben ingezet op de koploper, de Fransman Jean-Luc van den Heede.

Tijdens de Golden Globe Race worden drie beruchte Kapen gerond, Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Uit een van de berichten die Slats stuurde bleek dat hij het eerste schip op zee was tegengekomen. Beide schepen bleken dichtbij elkaar in de buurt te zijn geweest.  De weersverwachtingen voor het voor het ronden van de Kaap waren ronduit slecht voor Slats. In een ander bericht liet Slats weten dat hij dik 50 knopen wind had maar alles onder controle had. Hij wist bij het ergste van de storm weg te blijven door in de luwte van het land te gaan zeilen. Later stuurde hij; ‘ik zie ook grote bergen met sneeuw’.

Naar huis

Op dag 153 rondt Mark Slats, als tweede in de Golden Globe Race, daadwerkelijk de beruchte Kaap Hoorn. Slats is nu op weg naar ‘huis’. De finish in Les Sables d’Olonne, Frankrijk is het volgende en tevens laatste ijkpunt in de race voor Mark. Veel informatie over de ronding van Slats is er nog niet.  Tijdens het ronden van de Kaap, vlak voor 06:00 uur UTC-zondagochtend, spreekt Slats met Ian, een radio zendamateur in Melbourne Australië. Ian heeft dit keer geen spraakboodschap op kunnen nemen. De omstandigheden waren slecht. Er is een geomagnetische stormactiviteit geweest die enkele dagen problemen met radiocommunicatie kan veroorzaken. Wel weet de zendamateur te vertellen dat het een zware strijd is geweest voor Slats en dat er 1 Stormfok is gescheurd. Slats heeft een extra Stormfok aan boord en gaat proberen het beschadigde zeil te naaien en te plakken.

Zendamateur

In de aanloop naar het ronden van Kaap Hoorn had Mark driemaal per dag contact met de zendamateur. Hij voorziet Slats van weerberichten die door Mark’s moeder worden ingesproken en gemaild, updates van het thuisfront en aanmoedigingen van fans van over de hele wereld. Wanneer Slats het zwaar heeft ontvangt hij een spraakbericht waarin diverse aanmoedigingen die op Slats Facebookpagina te zien zijn, worden voorgelezen. Na alle waarschijnlijkheid houdt het contact met Australië met een dag of 7-10 op. Het bereik maakt het dan onmogelijk om contact te leggen. Moderne apparatuur heeft Slats niet aan boord dus ‘normaal’ contact met vrienden en familie is er niet. De zendamateur houdt Slats ook steeds op de hoogte van de positie is van Jean-Luc van den Heede.  

1000 mijl

Van den Heede, die aan kop vaart in de race, heeft 9 dagen eerder Kaap Hoorn gerond. De Fransman lag toen zo’n 1250 mijl voor op Slats. In de tussentijd heeft Slats verder op de Fransman in weten te lopen. Het gat tussen de nummers 1 en 2 is nu nog zo’n 1000 mijl. Beiden hebben respectievelijk nog dik 5800 en 6800 mijl voor de boeg. Van den Heede vaart met beschadigde mast en verstaging. Wanneer beide zeilers verder geen schade oplopen, blijft het naar alle waarschijnlijkheid, tot aan de laatste dagen spannend of Slats nummer 1 kan worden.

 

Slats in slecht weer Slats in slecht weer
20181020 GGR Hobart Christophe Favreau high res51 20181020 GGR Hobart Christophe Favreau high res51
20181202 Kaap Hoorn 20181202 Kaap Hoorn
20181020 Hobart Micha Jacobs20 20181020 Hobart Micha Jacobs20