STORM AAN REACTIES OP VUILWATER MOTIE D66

Voor-en tegenstanders rollen online over elkaar heen

HAARLEM- De motie van D66 Kamerlid Tjeerd de Groot om de kraan van vuilwatertanks, die directe lozing in het oppervlaktewater mogelijk maakt te verzegelen, heeft voor een storm aan reacties geleid.

De Groot wist afgelopen week zijn voorstel geruisloos door de Tweede Kamer te loodsen. Afgelopen vrijdag sprak Watersport-TV met hem. In het interview (https://www.youtube.com/watch?v=6LlrfHxsB_s) vertelt hij afgelopen zomer tijdens de Elfstedentocht van Maarten van der Weijden een ’wake-up call’ te hebben gehad. De zwemmer werd tijdens zijn tocht door Friesland ziek en volgens De Groot wijten experts dit aan poep en urine in het water. Deze menselijke uitwerpselen komen in het oppervlaktewater doordat eigenaren van pleziervaartuigen de kraan van de vuilwatertank aan boord open hebben staan. Het lozingsverbod dat sinds 2009 geldt op de Nederlandse (binnen) wateren wordt niet of onvoldoende nageleefd. Zo heeft De Groot, zelf watersporter, geconstateerd en daarom dienen de kranen verzegeld te worden.

Een punt
Dat vanuit de vuilwatertank het zogenaamde ’zwarte water’ illegaal in het oppervlaktewater wordt gepompt, daar heeft het D66 Kamerlid wel een punt mee. Een telefoonrondje langs diverse havens leert dat de meeste vuilwaterstations niet of nauwelijks gebruikt worden. ’’Afgelopen seizoen hebben we negen schepen gehad,” vertelt Jan Zetzema eigenaar van Jachthaven Waterland in Monnickendam.
De motie van De Groot zorgde, nadat ons interview met hem online kwam, afgelopen weekeinde voor een storm aan reacties. Zowel op Watersport-TV als op online platforms als Varen door Nederland en Varen door Friesland.
Dat het Kamerlid de ’schuld’ van de oppervlakte watervervuiling uitgerekend bij de bootbezitter met een vuilwatertank aan boord legt, schiet menigeen in het verkeerde keelgat. Anderzijds vinden velen dat er niet is nagedacht over de praktische uitvoerbaarheid van het verzegelen. ’’Wij varen ook op zee, daar mag je wel lozen, dus heeft verzegelen mijn inziens geen zin,’’ reageert Robert van Helden. Evert Stel vindt het een zinloos besluit. ’’Uitwerpselen van in het wild levende dieren komen ook in het oppervlakte water.’’ Pieter Lanser steunt het voorstel van zijn partijgenoot. ”De kwaliteit van het oppervlaktewater schijnt, gelet op de reacties, veel watersporters een rotzorg te zijn.”
 

Dj_UU8NWsAAsS-u Dj_UU8NWsAAsS-u
headernieuwsbericht1 headernieuwsbericht1