CARLO HUISMAN WINT WEER EEN ZEILKLASSIEKER

Met Wild Oats XI snelste in Sydney Hobart Race

HOBART- Carlo Huisman kan weer een mooie overwinning aan zijn ere-lijst toevoegen. De Nederlandse broodzeiler kwam aan boord bij Wild Oats XI als eerste aan in Hobart tijdens de Rolex Sydney Hobart Race.

De race die ditmaal rustige zeilomstandigheden kende, stond dit jaar in het teken van de dramatische editie van twintig jaar geleden. In 1998 eiste een wervelstorm tussen het Australische vasteland en Tasmanië zes levens.
Schipper Mark Richards zorgde voor een record door Wild Oats XI de negende overwinning in de zeilklassieker over 630 zeemijl (1170 km) van Sydney naar Hobart te schenken.
Wild Oats XI won tussen 2005 en 2014 Sydney-Hobart acht keer, maar de voorbije jaren gooiden onder meer pech en een beslissing van de jury roet in het eten. Vorig jaar dacht Richards de negende zege ook al op zak te hebben, maar die zege werd hem ontnomen vanwege een overtreding van de regels.
De voorsprong op de nummer twee Black Jack bedroeg uiteindelijk 28 minuten. Comanche, de winnaar van vorig jaar, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. De boot Infotrack met de Nederlanders Bouwe Bekking en Rosalin Kuiper eindigde net naast het podium op de vierde plaats van deze befaamde  zeilklassieker. Bijna zeven uur na de winnaars kwam Carolijn  Brouwer als zesde over de finishlijn. Brouwer, die eerder dit jaar als eerste Nederlandse vrouw de Volvo Ocean Race wist te winnen, maakte deel uit van een volledig vrouwelijk professioneel team. Dat was voor het eerst in de 74-jarige geschiedenis van de prestigieuze zeilrace.  Van de 85 gestarte boten kwamen er dit jaar 80 aan in Hobart.