TU DELFT SOLAR TEAM ONTWERPT 'VLIEGENDE' OFFSHORE ZONNEBOOT

Studenten willen met trimaran in recordtijd het Kanaal oversteken

DELFT- Voor het eerst heeft TU Delft Solar Boat Team een zonneboot ontworpen waarmee niet alleen op volle zee gevaren kan worden, maar die ook over het water kan vliegen. Met de trimaran willen  de studenten komende zomer in Monaco het wereldkampioenschap voor zonneboten winnen en aansluitend in recordtijd Het Kanaal oversteken.

Niet eerder heeft het TU Delft Solar Boat Team een zonneboot gebouwd die ook zeewaardig is. Het ontwerp is dan ook compleet anders dan de voorgaande jaren, toen er boten werden gebouwd voor de binnenwateren. De afgelopen vijf maanden zijn de 26 studenten van het TU Delft Solar Boat Team fulltime bezig geweest om het meest optimale ontwerp te bedenken. Om de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, is gekozen voor een trimaran. Dit is een boot met drie rompen dat moet zorgen voor stabiliteit. Het zonnedek is 28 vierkante meter. Met zo’n groot oppervlak is de energie die uit het zonlicht kan worden verkregen maximaal. Dankzij het gebruik van draagvleugels zal de trimaran niet alleen kunnen varen maar ook kunnen vliegen boven de golven op hoge snelheid. Deze draagvleugels tillen de gehele romp uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Hierdoor kan de zonneboot een hoge snelheid behalen op de energie die enkel uit het zonlicht wordt verkregen.

Start productie

Nu het ontwerp van de trimaran is afgerond, gaat het team vol energie van start met de productie. “Na vijf maanden is ons ontwerp af. Alle deelsystemen zijn geperfectioneerd en we hebben elk detail aandachtig afgewogen. De volgende uitdaging is de productie, het daadwerkelijk realiseren van dit ontwerp”, vertelt teammanager Kristian.  In slechts drie maanden wordt de zonneboot volledig geproduceerd en geassembleerd zodat die in het voorjaar voor het eerst het water kan trotseren. Vervolgens zal het team de boot gaan testen en perfectioneren, zodat het begin juli klaar is om de strijd aan te gaan tijdens The Offshore Challenge, de wereldkampioenschappen voor zonneboten, in Monaco. Naast het strijden om de wereldtitel, zullen de studenten eind juli een wereldrecordpoging doen om als snelste zonneboot ooit Het Kanaal over te steken. Het team hoopt hiermee te laten zien hoe krachtig duurzame energie kan zijn op zee.

TU Delft Solar Boat Team

Sinds de oprichting in 2006 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om deze te verduurzamen. Tot en met afgelopen jaar deden de studenten dit door deel te nemen aan races voor zonneboten op binnenwateren. Dit is het eerste jaar dat ze de offshore uitdaging aan gaan. Zo wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, ook op de open zee. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen. Dit is een grote stap richting de passagiersvaart waarmee het team laat zien dat varen op zonne-energie ook in de praktijk een goede mogelijkheid is.

De TU Delft Solar Boat 2019 De TU Delft Solar Boat 2019
IMG_1342 IMG_1342