PROMANENT NEEMT ONLINE TKN CURSUSSEN OVER

ROTTERDAM- De Online Cursus Theoretische Kustnavigatie en de Studiewijzer Kustnavigatie van VBO Watersportcursussen zijn overgenomen door Promanent, onder andere bekend van de examentrainingen voor vaarbewijs en marifonie.

“Wij zijn blij dat de door ons bedachte online cursus en het boek op deze wijze blijft bestaan. Promanent was destijds betrokken bij het tot stand komen van onze online cursus en is dus de meest logische kandidaat om het nu voort te zetten,’’ aldus Ben Ros, van VBO.

Het certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) is een door de overheid erkend getuigschrift ‘navigeren op Europese kustwateren’. Het Certificaat TKN geeft ook recht op het Internationale Vaarbewijs ICC Coastal Waters en levert vrijstellingen op voor een groot deel van de examenstof voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2. 
VBO zal zich helemaal toeleggen op het Klein Vaarbewijs, Marifonie en Marcom-B en het Stuurbrevet en VHF in België.

Praktische cursus

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Theoretische Kustnavigatie vooral een praktische cursus waarbij u de basis van navigatie op open water onder de knie krijgt. Vrijwel iedereen vaart tegenwoordig met een elektronische kaart op plotter of op de smartphone, maar kennis van plaatsbepaling, reisvoorbereiding, getijden en het weer is essentieel om goed voorbereid het water op te gaan. In het boek en de cursus wordt daarom veel aandacht besteedt aan het werken op de zeekaart. Na het oefenen van de vele opgaven kunt u zelf uw eigen vaartocht voorbereiden en met een gerust gevoel beginnen aan de vaarvakantie. Of dat nu op uw eigen schip is, of dat u met anderen meevaart of als u in de vakanties een jacht huurt in warme oorden. Niet voor niets dat veel verhuurders in landen rond de Middellandse zee het ICC Coastal Waters vragen.
De opzet van de cursus en de studiewijzer is uniek en maakt op een slimme manier gebruik van de overlap die er bestaat in de leerstof voor Klein Vaarbewijs 2 en TKN.  Cursisten met Klein Vaarbewijs 2 kunnen halverwege instromen en doen het Verkort examen TKN. De eerste lessen zijn dan een mooie herhaling. • Cursisten die al Klein Vaarbewijs 1 hebben doen de hele cursus en na een geslaagd examen krijgen ze niet alleen het TKN certficaat, maar kunnen ook het Klein Vaarbewijs 2 en het ICC Coastal Waters krijgen. • Cursisten die nog geen vaarbewijs hebben, kunnen later alsnog het Klein Vaarbewijs 2 halen en hoeven dan slechts een beperkt examen voor het Klein Vaarbewijs te doen.

CBR
Eind 2019 gaat de examinering voor het Klein Vaarbewijs over naar het CBR. Examinering voor het examen Theoretische Kustnavigatie blijft als vanouds bij het Watersportverbond. “Er is op dit moment sprake van een run op het Klein Vaarbewijs. Mensen zijn toch wat onzeker of de overgang naar het CBR niet zal leiden tot veranderingen en vertraging bij de uitgifte van het vaarbewijs.”, aldus Jaap van Goor van Promanent. “Het Certificaat TKN biedt een rustige haven in deze woelige wateren. De exameneisen zijn bekend en op vertoon van TKN en ICC kunt u in het buitenland laten zien dat u weet wat navigeren is.”
 

Productnieuws 2 Productnieuws 2