ZEILEN VANAF DE STEIGER WINT SNEL AAN POPULARITEIT

Radiografische boten nauwelijks aan te slepen

AKKRUM- Het radiografisch zeilen wint op dit moment snel aan populariteit. Op steeds meer locaties ontstaan nieuwe, spontane laagdrempelige competities. Leveranciers moeten alle zeilen bijzetten om aan de vraag naar boten te kunnen voldoen.
Bij watersportvereniging AWS Eendracht (https://www.awseendracht.nl/2019/02/03/prachtig-weer-en-een-mooi-briesje-tijdens-het-rc-zeilen/) in Akkrum spreekt men over een uit de hand gelopen initiatief. Begonnen met een paar bootjes, is de vloot het afgelopen jaar gegroeid naar 58 geregistreerde boten. Spontaan is een competitie opgezet met radiografische boten van het type Dragon Force 65 V6. Een internationale eenheidsklasse (https://www.youtube.com/watch?v=qenp8xZhNbE). Al het weer wat langer licht is, wordt op de woensdagavond gezeild en in de wintermaanden op de zondagmiddag. De wedstrijdlocatie is Gearstalt bij de spoorbrug. Sportiviteit en gezelligheid gaan in Akkrum hand in hand. De zeilers en zeilsters hebben vooral veel plezier met elkaar. Zeilen een serie wedstrijden, delen op de steiger ervaringen en tussendoor wordt van een hapje en drankje genoten.

Sneek
In navolging van het radiografisch zeilen in Akkrum is een zelfde initiatief in Sneek opgestart. De bekende Regenboogzeiler Harry Amsterdam laat Watersport-TV weten dat er binnen een maand al 42 zeilers een boot hebben besteld. ’’De eerste 21 boten hebben we binnen en gaan we met elkaar optuigen. Zodra alle bestelde boten binnen zijn, gaan we op diverse locaties in Sneek starten met competities. Ik verwacht op korte termijn 70 boten op het water,’’ aldus Amsterdam die in overleg is met de organisatie van de Sneekweek om tijdens Nederlands grootste en bekendste zeilweek met de Dragon Force 65 mee te varen. ’’Niets leuker dan om iedere dag bij de Roerkoning op het starteiland wedstrijden te houden.’’
Volgens Harry Amsterdam is het voordeel van de Dragon Force 65 V6 dat het niet alleen een eenheidsklasse is, maar dat een complete boot net twee honderd euro kost. ’’Voor die prijs wil ik er ook wel een, hoor ik voortdurend om mijn heen.’’
Rudi Veltman van RC Zeilen (https://www.rczeilen.nl/) in Joure is een van verkopers van radiografische zeilboten. Net als De Specialist (https://www.radiografischevoertuigen.nl/joysway-dragon-force-65-rc-zeilboot.html) in Haarlem.

 

 

Fotografie: Joelle Rademakers en Watersportverbond

190203_akkrum aws eendracht rc zeilen.00_01_05_13.Still002 190203_akkrum aws eendracht rc zeilen.00_01_05_13.Still002
WhatsApp-Image-2019-02-03-at-18.51.12 WhatsApp-Image-2019-02-03-at-18.51.12