VOLLE ZEIL-EN ROEI AGENDA BIJ KWVL OP LOOSDRECHTSE PLASSEN

Met NK Jol, Laser sprint, 85 jaar Pampusklasse en ONK Teamzeilen

LOOSDRECHT- De Koninklijke Watersport - Vereeniging Loosdrecht (KWVL) organiseert dit seizoen in totaal 15 zeilwedstrijden en twee roei evenementen. De te houden zeilwedstrijden variëren van de 4 gecombineerde wedstrijden van alle Loosdrechtse verenigingen tot 11 nationale wedstrijden.

Onder die 11 nationale wedstrijden zijn drie Nationale kampioenschappen. Dat zijn het NK voor de 12 voetsjollenklasse en het NK sprint voor de Lasers. Het derde NK dat de KWVL dit jaar gaat organiseren is het Open Nederlands kampioenschap teamzeilen voor de Optimisten waar internationale deelname wordt verwacht

Naast de zeilwedstrijden verzorgt de KWVL weer twee belangrijke roeiwedstrijden: de Coastal Rowing en de Kick Loosdrecht. De laatste is de wedstrijd voor de GIG.  
De KWVL beschikt over een ervaren wedstrijdorganisatie comité. Per wedstrijd zijn er tussen de 8 en 15 vrijwilligers actief. De KWVL heeft een poule van ongeveer 50 vrijwilligers.  Ook wat betreft het materiaal en materieel is de KWVL zeer goed uitgerust. Het startschip is van de nieuwste elektronische apparatuur om de baan adequaat uit te zetten. Ook is het startschip voorzien van een state of the art startcomputer. 
Verder beschikt de KWVL naast het startschip over een vloot van meer dan 10 RIB’s (Rubber Inflatable Boats) en sloepen, die als comité boot ingezet kunnen worden.


Hieronder volgt in chronologische volgorde een opsomming van de belangrijkste roei- en zeilwedstrijden.

30 en 31 maart Sprintregatta
Het seizoen wordt geopend door de Optimisten, Splashes, RS Feva en de 29 er. De sprintregatta is de gelegenheid voor de jonge zeilers om zich als afsluiting van de wintertrainingen te meten met de concurrentie. Over het weekend worden 6 à 10 kortebaan wedstrijden gehouden die niet langer dan 30 minuten zullen duren.
20, 21 en 22 april Internationale Easter Regatta
De “Paaswedstijden” zijn van oudsher een begrip onder zeilers. Ieder jaar komen ook zeilers uit Duitsland, België en andere Europese landen om aan het begin van het seizoen op Loosdrecht de start van het seizoen mee te maken. Een echt internationaal Paas evenement
De strijd wordt gestreden door de volgende klassen: Contender, Finn, Laser4.7, Laser Radial, OK Dinghy, Solo en FD.
De eerste start is op zaterdag 20 april om 12.00 uur. Laatste wedstrijd op maandag 22 april voor 14.00 uur

25 en 26 mei ONK Teamzeilen Optimisten.
Na het succes van vorig jaar, zal het ONK-teamzeilen voor optimisten wederom op Loosdrecht worden gevaren.  Het is een internationaal evenement, want er komen ook verschillende teams uit het buitenland zoals Zwitserland, België en Duitsland
Verwacht wordt dat er 32 Optimisten teams aan de start zullen verschijnen. Elk team bestaat uit 4 boten. In totaal zullen meer dan 100 boten op het water zijn.  Als dit inderdaad het geval is, zal het meteen het grootste teamzeilevenement ter wereld zijn. Vorig jaar is het niet gelukt om het record te vestigen. De organisatie gaat er alles aan doem om dit jaar wel in het Guinness book of Records opgenomen te worden.
8,9 en 10  juni Klasse evenement Regenboog
Eén keer per jaar vraagt de klasse organisatie van de Regenbogen de KWVL een wedstrijd weekend te organiseren. Het eeuwfeest van deze klasse werd twee jaar geleden door de KWVL georganiseerd.
Ook dit jaar zullen deze majestueuze schepen met Pinksteren weer in volle glorie op de Loosdrechtse plassen te zien zijn. Er wordt een vloot van meer dan 50 boten verwacht. 

14,15 en 16 juni Pampus Lustrum

Dit jaar zullen de Pampussen veelvuldig op de Loosdrechtse plassen te zien zijn. De Klasse viert haar 17e lustrum op Loosdrecht. In lijn met haar 85-jarig bestaan verwacht de klasse organisatie een vloot van tenminste 85 boten op het water te brengen.

22 en 23 juni Holland Weekend
De vermaarde Holland Week is enige jaren geleden getransformeerd in Holland Weekend. Maar het belang van het evenement is er niet minder om geworden. Het is een vast punt in de agenda van de wedstrijdzeiler in de 7 klassen waarvoor kan worden ingeschreven. Die klassen zijn: Pampus, Laser, 16 m2, 12 voets jol, Solo, Fin en Olympiajol.

23 juni Coastal Rowing
Een relatief nieuwe vorm van roeien is het roeien voor de kust op zee. Daartoe zijn specifieke boten ontwikkeld zoals de Yole de Mer. In het buitenland is deze vorm van roeien en deze boten al ingeburgerd. In Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Op 23 juni zullen de wedstrijden gevaren worden in het kader van het KNRB-klassement voor Coastal Rowing dat over in totaal 5 wedstrijden gevaren wordt. Elk team vaart 1 wedstrijd op een baan, op de open plas, van 5 à 6 kilometer. Start en Finish zijn voor de starttoren van de KWVL

12 – 16 augustus Pampus Easy Week
Elk jaar komen de Pampus zeilers uit het gehele land om hier een easy week te varen. Dat zal ook dit jaar het geval zijn zelfs nadat zij hier een paar weken eerder hun lustrum hebben gevierd. Pampus Easy betekent: één wedstrijd per dag en veel gezelligheid op de wal. Ook dit jaar worden 50 - 60 Pampussen aan de start verwacht.

30, 31 augustus en 1 september NK 12 voets Jol.
Dit jaar organiseert de KWVL onder auspiciën van de klasse organisatie het Nederlands kampioenschap voor een van de bekendste dinghy ter wereld, de 12 vts jol. Het belooft een waar feest te worden. Verwacht wordt dat dit weekend een vloot van 50 boten van deze klasse op Loosdrecht zullen strijden om het kampioenschap.

14 september KICK
Jaarlijks wordt ook op Loosdrecht in het kader van het Nederlands kampioenschap GIG roeien een wedstrijd gevaren. Dan varen teams uit het hele land in hun zware “sloepen” om de eilanden om punten te verzamelen voor het kampioenschap.

28 en 29 september Houtskool cup
De Houtskool Cup staat open voor boten die in houtskool kunnen veranderen. Van origine houten boten dus. Om de cup strijden de klassen Pampus, 12 voets jol en Solo.

20 en 21 oktober Sprint NK Laser
Ook dit jaar wordt het Sprintkampioenschap van de Lasers op de Loosdrechtse plassen gehouden. Sprint betekent veel wedstrijden op een dag over een korte baan. Meestal een z.g. op en neer baan.

13 en 14 oktober Coen Gulcher Memorial Trophy

De Coen Gulcher memorial is een eerbetoon aan de ontwerper van de voormalige olympische klasse Flying Dutchman (FD) Deze afsluiting van het seizoen wordt vaak gezien als het officieuze Nederlands kampioenschap FD.

kick4 kick4
combi loosdrecht 18 combi loosdrecht 18
DU6A3834 DU6A3834
DU6A3744 DU6A3744
DU6A3748 DU6A3748
DU6A3907 DU6A3907
DU6A4012 DU6A4012
DU6A3762 DU6A3762