WATERSTOFSCHIP OP WERELDREIS MAAKT TUSSENSTOP IN AMSTERDAM

Energy Observer van 5 tot en met 14 april in hoofdstad

AMSTERDAM- De Energy Observer, het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse, doet tijdens zijn Odyssee door Noord-Europa van 5 tot en met 14 april aan.

Het schip maakt zijn 35ste tussenstop in het hart van Amsterdamen geeft een beeld van de toekomstige energienetwerken: het wordt elektrisch aangedreven dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en zorgt ook niet voor geluidsoverlast. Ook Nederland heeft sterke ambities op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering. In ons land proberen we ook CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen in 2030. Innovatie moet een cruciale rol spelen bij het bereiken van deze doelstelling.

Frans Nederlandse kennisuitwisseling

Het is dus geen toeval dat de Energy Observer, het drijvende symbool  van het toekomstige energiemodel, Amsterdam aandoet. Deze tussenstop is bedoeld als een belangrijk moment van kennisuitwisseling. Een Frans-Nederlandse ontmoeting op alle niveaus: instituties, bedrijven, startups, onderzoekscentra en maatschappelijke organisaties.

Iedereen is welkom

Zo worden tijdens deze tussenstop veel activiteiten georganiseerd. Iedereen kan kennismaken met het schip, de reis en de partners van de Energy Observer. Dit kan door het speciaal ingerichte expositiepaviljoen op het NDSM-terrein te bezoeken, een locatie die volop in ontwikkeling is.

De Energy Observer zal op 5 april worden verwelkomd door de Ambassadeur van Frankrijk in Nederland Philippe Lalliot, en vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam en van Port of Amsterdam. Een uitnodiging voor de media volgt zsm.

Oceanwings® nieuwe toevoeging

Deze tussenstop is ook voor de ingenieurs van de Energy Observer een zeer belangrijk moment, met de installatie,  medio april, van een echte technologische doorbraak op het gebied van windvoortstuwing: twee Oceanwings®-vleugels, roterend, zelfdragend en 100% geautomatiseerd, die het mogelijk maken om de totale energie-efficiëntie van het schip te verhogen. Een systeem dat nog nooit eerder is getest op een dermate grote boot, en dat wel eens een revolutie in het zeetransport van de toekomst zou kunnen veroorzaken.

Emissievrije elektriciteit

Ten slotte zal deze tussenstop ook een belangrijke stap zijn voor de mediateams van Energy Observer, die kennis zullen maken met initiatieven die als voorbeeld kunnen dienen en innovatieve initiatieven op het gebied van recycling, duurzame gebouwen en toekomstige landbouw. Daarnaast gaan zij in op de uitgesproken ambitie van een regio die zich tot doel heeft gesteld om tegen 2050 100% emissievrije elektriciteit te produceren.

Aankomst van de Energy Observer in Amsterdam: vrijdag 5 april

Adres van het schip en de expositiepaviljoens: NDSM-Plein 104, 1033 WB Amsterdam Informatie over de expositiepaviljoens: Gratis toegang, geopend van 5 t/m 14 april van 10:00 tot 18:00 uur.

 

Over de Energy Observer

De Energy Observer is het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart en dat streeft naar energieautonomie. Dit elektrisch aangedreven schip van de toekomst functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Deze technologische en wetenschappelijke uitdaging heeft als doelstelling om geavanceerde technologieën te testen onder extreme omstandigheden, als voorloper op toekomstige energienetwerken, toepasbaar op land.

De Energy Observer is momenteel bezig met een zesjarige Odyssee voor de toekomst (2017-2022), langs 50 landen, met 101 tussenstops, onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider en documentairemaker Jérôme Delafosse. Een wereldreis om een  etalage te worden van innovaties op het gebied van ecologische transitie, met als doel het bewustzijn over hernieuwbare energie, biodiversiteit, agro-ecologie, mobiliteit of de circulaire economie te vergroten, tijdens tussenstops in de rondtrekkende expositiepaviljoens en op sociale netwerken. Deze 21ste-eeuwse expeditie is permanent gericht op het uitvoering geven aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, waarbij de Energy Observer de belangrijkste ambassadeur voor Frankrijk is.

De Energy Observer staat onder Hoog beschermheerschap  van Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek, en wordt officieel gesteund door de Europese Unie, de UNESCO en de IRENA.

25 25