BOOTTEST ATLANTIC A500 + video

Met 'sliding hull'...een glijromp om sneller te planeren

WORKUM- Dat Nederland tot de top van de internationale jachtbouw behoort, merk je als boten met internationale allure in ons eigen land gemaakt blijken te zijn. Zoals de nieuwste Atlantic A 500, een aluminium snelvarend luxe motorjacht, gemaakt in het Friese Workum.

Atlantic bouwde al luxe, snelvarende jachten, maar altijd van polyester. Dit is het eerste jacht van aluminium en heeft een bijzondere rompvorm. De zogenaamde ‘sliding hull’, een glijromp, is speciaal vormgegeven om de boot sneller te laten planeren, zonder te steigeren. Een ander voordeel is het brandstofverbruik. Dat ligt met deze romp ongeveer 20% lager dan vergelijkbare jachten. Bijzonder is dat het anderhalve meter brede hydraulische zwemplateau de 16,5 meter lengte over alles voor de wet tot 14,99 m. beperkt. Vooral in andere delen van Europa is een lengte onder 15 meter een groot voordeel.

De constructie van dit CE-ontwerpcategorie A jacht is super degelijk. De werf bouwt moderne motorjachten van 16 tot 18 meter en in dat segment moet je de strijd aan met de andere mini superjachtwerven. Dat is hier uitstekend gelukt, want het jacht blinkt uit in bijna alle testonderdelen. De installatievaardigheden worden duidelijk in de machinekamer. Daar staan twee Volvo Penta zescilinders, goed voor elk 435 pk. In het midden is een generator geplaatst, want eigenaren van zo’n jacht willen zo veel mogelijk onafhankelijk zijn van walstroom. Je kunt ruim 1700 liter diesel meenemen en 1000 liter water. Alle installatiewerk is prachtig uitgevoerd. Het elektrische schakelpaneel is prachtig, de voorzieningen tegen elektrolyse uitstekend.

Mooi is ook het flush dek. De ankerlier is onzichtbaar onderdeks weggewerkt en er is veel massief rvs gebruikt voor de afgeplatte zeereling, de kikkers, de boegladder en de schuurlijsten. Op de Atlantic zijn boeg- en hekschroef standaard. Met afstandsbediening, zodat je dit jacht van dik 16 meter ook in je eentje door de sluis kunt manoeuvreren. In de spiegel zijn naast het raam twee grote opbergruimtes gemaakt. Ook voor de stootwillen zijn praktische oplossingen bedacht.

Omdat je op het campagnedek stuurt, heb je onderdeks een enorme salon. Door de ramen rondom is het lekker licht. De styling is modern, maar toch warm. In het interieur vallen veel mooie details op en kun je vrijwel elk inrichtingsdetail zelf bepalen. Het jacht is enorm goed geïsoleerd, daardoor is het stil en behaaglijk, belangrijke comfortfactoren als je lange tochten maakt. Ander comfort zie je terug in de verwarming en de chique uitgeruste kombuis.

De eigenaarshut is ruim en sfeervol. Dat laatste komt ook door een prachtig groot raam in de spiegel met uitzicht op het kielzog. En over ruimte voor de kleding is met de talloze lades en kasten niet te klagen. Op het jacht is een gastenhut uitgevoerd met een stapelbed. Maar daar kun je ook een bureau of een inloopkast van maken. De gastenhut in de boeg heeft een bed in V-vorm. Dat maakt dat de ruimte er heel groot uitziet. Overal zijn er ventilatiemogelijkheden.

Varen met deze Atlantic is een feest, zelfs als het, zoals op de testdag, enorm mistig is. De boot ligt onder alle omstandigheden vlak en stabiel, reageert direct op het stuur en de gashandels. De top is geklokt op 26 knopen, een kleine 50 km/u, een snelheid die je natuurlijk niet in de mist gaat uitproberen. Manoeuvreren is dankzij de prima romp en alle hulpmiddelen kinderspel. De degelijkheid in combinatie met het comfort, geven een bijzonder veilig gevoel, alsof je zo door zou kunnen varen naar Engeland.

Bij zoveel moois hoort een navenante prijs. De Atlantic A 500 is heel compleet, verkrijgbaar vanaf ca. €1.350.000. Veel geld, maar een nette prijs voor een snelvarende villa met alle comfort van thuis en een overdosis degelijkheid.

Cijfer 8,5

 

Constructie         *****

Comfort & Ruimte    ****

Afwerking        ****

Ergonomie        ****

Vaareigenschappen    *****

Prijs/Kwaliteit        ***


 

Technische Specificaties

Lengte:             16,50 m.

Breedte:            4,65 m.

Diepgang:            1,25 m.

Waterverplaatsing:        18.000kg

Motorisering:            2 x 435pk diesel

Prijs vanaf:             €1.350.000

Meer info:             www.hollandboat.nl

DU6A9699 DU6A9699
DU6A9679 DU6A9679
DU6A9688 DU6A9688
DU6A9755 DU6A9755