VAAR MEE MET PRAKTIJK(ER) VAARTOCHT OP AMSTERDAMSE GRACHTEN

Van 'Varen doe je samen'

AMSTERDAM- Vaar mee met de ’Varen doe je Samen!’ praktijk(er)vaartochten op de Amsterdamse grachten. Op 4 mei en op 16 juni worden er weer praktijkmiddagen georganiseerd. 

Na een kort blokje theorie wordt met de ruime sloep (7,5 x 2,5 meter met 42 pk inboard diesel) van vaarschool Bateaulien een interessante route gevaren over onder andere de Amstel en Prinsengracht (rondvaartroute) waar diverse lastige kruispunten worden gepasseerd met veel ander scheepvaartverkeer.

Via de Houthavens, het IJ en de Zwanenburgwal varen we terug naar de Amstel. Onderweg komen we op de grachten rondvaartboten tegen in allerlei uitvoeringen en – afhankelijk van het weer – ook waterfietsen, kano’s, roeiers en andere pleziervaart. Op het IJ kunnen we (snelvarende) veerponten, kegelschepen, grote zandschepen van de Noord/Zuidlijn, koppelverbanden en ander beroepsmatig bulkvervoer tegenkomen en natuurlijk ook recreatievaart.

Ervaring opdoen

Je kunt prachtig varen op de Amsterdamse grachten en veel recreatievaarders willen graag meer ervaring opdoen, om bijvoorbeeld de voorrangsregels te kennen en weten waar zij op moeten letten. Er is vaak een beetje stroming bij de keersluizen en de gespreksdiscipline over de marifoon is niet helemaal standaard.

Uniek vaargebied

De grachten zijn een uniek vaargebied, maar door de drukte, de vele haakse bochten, engtes en verschillende brughoogtes is het wel opletten geblazen. Veel mensen varen een rondje over de grachten en het IJ. Het IJ is weer helemaal anders, ook daar is het opletten. Deze ’Varen doe je Samen!’ praktijk(er)vaartocht neemt alle facetten van het varen in Amsterdam mee. Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart op de grachten, maar natuurlijk ook op overige vaarweggebruikers. Aan boord zijn uiteraard waterkaarten en een portable marifoon.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: 

Varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart & gewenst vaargedrag recreatievaart) 

Plaats op de vaarweg 

Reglementen en verkeerstekens 

Vaarsnelheid en hinderlijke golfslag 

Onderlinge communicatie 

Rondom zicht 

Overdragen algemene kennis en ervaringen

Kosten en aanmelden

De kosten bedragen € 50,- per persoon inclusief koffie of thee. Je kunt je aanmelden via info@varendoejesamen.nl onder vermelding van naam, adres en contactgegevens, aantal personen. Let op: er zijn maximaal 10 plaatsen aan boord. Na aanmelding ontvang je praktische informatie zoals de route, parkeren en kledingadvies.

Globaal programma   

4 mei             16 juni

12.00 uur      14.00 uur        Ontvangst, kennismaking en uitleg programma 

12.30 uur      14.30 uur        Trossen los 

15.00 uur      17.00 uur        Terug aan wal en nabespreking 

15.30 uur      17.30 uur         Afsluiting 

Deelnemers nemen geheel voor eigen risico deel aan de praktijkdag. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de praktijkdag.

grachtentoer amsterdam 113 grachtentoer amsterdam 113