INTENDER 780

Vernieuwde versie van de 760

Grote werven komen elk jaar wel met een nieuw model of passen een bestaand model aan. Voor dit najaar staat bij Interboat de sensationele Intender 950 op stapel. Eind vorig jaar werd al de 780 als vernieuwde versie van de Intender 760, uitgebracht.  Watersport-TV testte deze tender in Loosdrecht.

Dit jaar viert Interboat uit Loosdrecht haar 25-jarig bestaan. Het familiebedrijf is met modellen tussen 5 en 10.50 meter uitgegroeid tot een toonaangevende werf in de markt van sloepen, tenders en cruisers. De boten worden handlay-up op de eigen werf in Zwartsluis gebouwd. Daarbij wordt vooral gelet op de kwaliteit van het laminaat, de techniek-inbouw en de afwerking. Dat maakt de sloepen, tenders en cruisers opvallend waardevast.

Overnaadse romp
Zoals alle boten van deze werf heeft ook de Intender 780 een overnaadse romp. Deze heeft vijf gangen en een onderwaterschip dat speciaal is ontworpen voor snel varen. Tegenwoordig kiest de werf voor bekleding met Esthec, maar ook teakhout is nog altijd verkrijgbaar. Het kunstteak van Eshec is nauwelijks van echt teak te onderscheiden en wordt bijna overal ‘flush’ in de mal gelegd. Er zijn zelfs twee kleuren verkrijgbaar, van nieuw en van vergrijsd teak.

De kop is vol en boven de rvs-strip met sleepoog vormt een dikke kopleguaan het centrum van de kabelaring. Optioneel is ook een rubberen stootrand mogelijk. Kenmerkend voor de tenders is de afgeronde achterkant. Het zwemplateau van de 780 is verlengd en nu beter bereikbaar door een praktische deur in de spiegel. Het roer is voorzien van een stevige rvs-hak, die zowel de propeller als het roerblad beschermt. Opvallend is dat de kiel rond de schroefas getailleerd is, zodat het water de schroef beter aanstroomt. Dat zijn details waaraan je een kwaliteitswerf herkent.

Voorganger

De nieuwe 780 kun je verder onmiddellijk van de voorganger onderscheiden aan het afgesloten vooronder. Daar is een compacte plek voor een optioneel toilet, al zal de ruimte meestal worden benut voor het opbergen van kussens, zonnebed en dergelijke. Daarnaast is ook de binnenzijde van de kuip achterin iets breder geworden doordat de kuiprand is versmald en het achterste deel van het gangboord is opgeofferd. De zitpositie is uitstekend, zodat je overal riant zit. De populariteit van de 780 zit vooral in de ruimte, het toilet en de mogelijkheid om met deze tender te kunnen snelvaren.

Onder de motorkist van de Intender passen diesels van een 27 Vetus driecilinder tot een 170 pk Volvo Penta D3 vijfcilinder. Ze zijn krap ingebouwd, maar doordat het motorkistdeksel voor service gemakkelijk te verwijderen is, levert dat geen probleem op. De boot wordt standaard met complete uitrusting afgeleverd, want in de vanafprijs van € 51.900 zijn de 27pk diesel, kussens, handgrepen, antifouling en buiskap inbegrepen. Natuurlijk is de boot dankzij een lange optielijst goed aan de eigen wensen aan te passen. Zo mag op moderne tenders een goed espressoapparaat eigenlijk niet ontbreken. Voor €995 wordt dit, compleet met 2kW omvormer en extra accu geïnstalleerd. Optioneel kunnen In de zijconsoles koelkast, wasbak of kooktoestel worden ingebouwd.

Stil en soepel

De geteste Intender 780 is voorzien van een 52pk viercilinder Vetus diesel, een optie die een kleine zesduizend euro op de basisprijs legt. Fijn van deze motor is dat deze bijzonder stil en soepel is en dat de topsnelheid precies uitkomt op 20 km/u zodat je de boot zonder vaarbewijs mag varen en toch lekker kunt opschieten. De boot vaart soepel, is goed te manoeuvreren en voelt degelijk aan. De kiel zorgt voor een ruime draaicirkel, maar geeft tegelijkertijd perfecte koersstabiliteit, zelfs op topsnelheid. De Intender 780 is prima afgewerkt en stabiel. De combinatie van het lage geluidsniveau, de ruimte en de hoge rugleuningen maakt het een riante, comfortabele familieboot.

Cijfer 7,6
Constructie   ****
Comfort & Ruimte ****
Afwerking  ****
Ergonomie  ****
Vaareigenschappen ****
Prijs/Kwaliteit  ***


Technische Specificaties
Lengte:   7,80   m.
Breedte:   2,80   m.
Diepgang:   0,70   m.
Waterverplaatsing:  1850 kg
Motorisering:   27-179 pk diesel
Prijs vanaf:    €51.900
Meer info:    www.interboat.nl

DSC3621-1024x576 DSC3621-1024x576
DSC3628-2-1024x576 DSC3628-2-1024x576
DSC3674-1-1024x576 DSC3674-1-1024x576
DSC3710-1 DSC3710-1