470-DUO ZEGERS & BERKHOUT WINT SELECTIE

''We zijn door een rollercoater gegaan...''

SAN REMO- De 470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben tijdens het Europees kampioenschap in San Remo een belangrijke stap gezet naar de Olympische Spelen. Het duo wist de nationale selectie te winnen van Mandy Mulder en Anneloes van Veen.

“Dit voelt gewoon fantastisch. We zijn echt een rollercoaster doorgegaan sinds november. We hebben van alles meegemaakt samen. Ups en downs, maar we staan er op het moment dat we er moeten staan. Heel trots! Het was alles of niets, maar we hebben steady races gevaren deze week. Alles in de top tien dus we hebben het zelf afgedwongen hier.”

Zegers en Berkhout zijn met het aftikken van de interne selectie nog niet verzekerd van het Olympische ticket. Hiervoor moet ook nog aan de eisen van NOC*NSF en World Sailing worden voldaan. Als het team aan de NOC*NSF-eisen heeft voldaan en het land kwalificeert, wordt het door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in de 470-klasse: “Nu moet dus eerst onze container worden ingepakt en onze boot naar Japan. Daar kunnen we ons land kwalificeren, bij het WK, dus dat is nog een hele belangrijke stap die we moeten nemen. Daarnaast moeten we ons nog nomineren voor NOC*NSF. Dat kan morgen al als we top 3 varen.”

Het duo durft met het aftikken van de interne selectie de toekomstplannen richting Tokio 2020 verder vorm te geven: “Het was voor ons echt nog even oogkleppen op tot aan morgen. 14 mei stond in onze agenda en daarna kunnen we nieuwe plannen maken. We gaan in elk geval veel wedstrijden varen, materiaal verzamelen en dan een zo goed mogelijke weg uitstippelen om voor een medaille te gaan volgend jaar in Tokio.“

Berkhout Berkhout