TIENPONT KRIJGT AC CAMPAGNE NIET ROND

Dutchsail ziet af van deelname

SCHEVENINGEN- Simeon Tienpont zal met DutchSail niet meedoen aan de 36ste editie van de America’s Cup. ’’Het is ons niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen om een campagne te kunnen opstarten,’’ aldus de teleurgestelde zeiler.

De stilte rondom het Nederlandse team de afgelopen maanden was al een signaal dat het met het ambitieuze project van Tienpont niet echt voor de wind ging. ’’We zijn nog druk bezig,’’ was het enige antwoord dat werd gegeven als er naar de stand van zaken werd gevraagd.

Watersport-TV onthulde eind vorig jaar als eerste de plannen van Tienpont om een Nederlandse AC campagne te starten. Eind december werd dit officieel bevestigd toen DutchSail zich als uitdager meldde.

Team New Zealand, dat de zeilwedstrijd in 2021 in Auckland organiseert, gaf DutchSail tot vandaag de tijd om deelname definitief te maken. Al enkele keren werd hiervoor uitstel verleend.

„We waren gewoon niet in staat om genoeg geld op te halen”, zo verklaart initiatiefnemer en schipper Simeon Tienpont de keuze om zich terug te trekken tegenover het Nieuw-Zeelandse Newshub. „Het vinden van een hoofdsponsor was het grootste probleem.”

In maart zeiden Tienpont en Eelco Blok, de baas van DutchSail, dat Nederland een serieuze kanshebber was om de Auld Mug te winnen, maar dat het ontbrak aan draagvlak.

Dat het Tienpont niet is gelukt om draagvlak te vinden, mag en kan hij zichzelf verwijten. Als je wilt dat een zeilnatie je steunt zal je ze ook bij je campagne moeten betrekken. Nu gebeurde dat slechts met selecte gezelschappen, veelal in achterkamertjes. Een gemiste kans en les voor een volgende keer.

 

 

 

 

DU6A0448 (3) DU6A0448 (3)