RICK PEACOCK SLAAT GAT BIJ MUSTO SKIFF WK

Talentcoach TeamNL negen punten los van landgenoot George Hans

MEDEMBLIK- Na de derde dag van het ACO 10th MUSTO Skiff World Championship 2019 gaat Rick Peacock (GBR) dik aan kop in het voorlopige totaalklassement. De Engelsman, talentcoach van het Nederlandse High Performance project van het Watersportverbond, sloeg een gat van negen punten met landgenoot George Hand.

Die stormde met twee zeges de top drie binnen. Titelverdediger Jon Newman (AUS) viel terug naar de derde plek overall. De zeilcondities op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik waren licht met een variabele zuidwestenwind uit het zuidwesten.
“Dit moet wel mijn geluksdag zijn”, reageerde George Hand na afloop. De nieuwe nummer twee van het voorlopige totaalklassement mag zich met een score van 4-1-1 de dagwinnaar noemen. Makkelijk was het niet. “De wind was erg variabel. De linkerzijde was het gunstigste. Het lukte mij om die kant te verdedigen en op het voor de windse rak winst te boeken. Op de een of andere manier vond ik altijd de weg naar voren. Ik ben één van de zwaarste jongens uit de vloot. Normaliter ben ik dus niet zo goed in deze lichte omstandigheden, maar ik had een geweldige dag.”

Wisselvallig

Koploper Rick Peacock daarentegen presteerde wisselvalliger, maar kon toch stevig de leiding pakken. Hij finishte vandaag als elfde, veertigste en zevende. Peacock over zijn tweede dagrace: “Het ging eigenlijk goed totdat ik een beetje aan de buitenzijde van een windvlaag terechtkwam. Ik dacht dat die mij wel zou bereiken, maar dat gebeurde niet. Alle boten aan de binnenkant bleven maar liften. Ik kwam slecht uit bij de bovenboei en had het moeilijk om de achterstand goed te maken. Ik probeerde van alles. Gelukkig zat ik er in de laatste race weer bij. Wat de bootsnelheid betreft was het vandaag lastig, omdat veel meer boten een gelijke snelheid hadden. Op de andere dagen kon ik onder spinnaker meer boten inhalen.”
 
Coach versus pupil
Zijn pupil Pim van Vugt uit het High Performance Project staat momenteel als beste Nederlander op de negende plaats. Peacock: “Het is cool om tegen hem te racen. Leuk om het eens vanuit een ander perspectief te bekijken. We praten over de races en kunnen elkaar zo helpen.” Van Vugt zei hierover: “Het is een soort training voor ons. We hebben nu een iets andere relatie, omdat we hier beiden zeiler zijn. Aan de andere kant zijn we nog met hetzelfde bezig en dat is wedstrijdzeilen.” Ondanks de lastige condities wist Van Vugt vandaag zijn negende plaats overall vast te houden: “Het was best moeilijk, want er waren veel buien. Dat maakte het een beetje onvoorspelbaar. Ik kon me niet echt ergens aan vasthouden. Ik ging steeds door het midden, maar dat werkte voor geen meter. In de laatste race dacht ik: ‘Ik moet gewoon een plan maken en me daaraan vasthouden’. Dat ging beter.” De 49er bemanning uit het High Performance Project finishte toen als zesde, een plek voor zijn coach.
 
Landgenoot Paul Dijkstra zakte op deze lastige, derde WK-dag uit de top tien. Met zijn reeks van 58-3-28 moet hij genoegen nemen met de twaalfde positie overall. Dijkstra: “De tweede race was goed, een derde plek. In de eerste race lag ik goed, maar toen ging ik in een winddraaiing om. Daarna zat ik met mijn trapezehaak verstrikt in de neerhouderlijn. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, dus ik lag daar onder het zeil.” Hij lacht: “Dat was zeker niet snel. Als je in de groep ligt, kom je er niet meer uit. Je moet echt een goede start hebben en er voor liggen. Het was een moeilijke dag, maar ik heb geen excuus. Ik zat er gewoon vaak naast.”
 
Het intensieve racen met 91 MUSTO Skiffs in één vloot begint zijn tol te eisen. Vandaag keerden twee zeilers met gebroken masten voortijdig terug naar de haven. Daar bood een Engelse zeiler een helpende hand. Eentje, want de andere zit sinds gisteren in het gips na een onfortuinlijke val bij het hijsen van de spi.
 
Morgen op donderdag 11 juli gaan de zeilers van een welverdiende rustdag genieten. Op vrijdag 12 juli staan de volgende drie races op het programma.
 
De top vijf na negen races en een aftrek:

Rick Peacock (GBR), 46 punten

George Hand (GBR), 55 punten

Jon Newman (AUS), 61 punten

Bruce Keen (GBR), 68 punten

Dan Vincent (GBR), 79 punten 

       9. Pim van Vugt (NED), 100 punten
     12. Paul Dijkstra (NED), 120 punten
 
Over de Musto Skiff-klasse
De MUSTO Skiff-klasse is een door de Duitser Dr. Joachim Harprecht (een bekende bouwer van o.a. Contenders) in 1999 ontworpen eenmansboot uitgerust met trapeze, rekken, een doorgelat grootzeil en een gennaker. Zowel aan de wind als ruime wind planeert deze skiff. Op de ruime windse koers zijn snelheden van 20 knopen en meer geen uitzondering. Dankzij de fysieke uitdaging van deze boten ontstond een zeer levendige en sportieve klasse. Sinds 1999 bouwde Ovington boats (UK) ruim 500 exemplaren. Door de wereldwijde verspreiding is de MUSTO Skiff sinds 2007 een World Sailing Recognised Class.
 
De tiende editie van het MUSTO Skiff Wereldkampioenschap 2019 wordt gesponsord door ACO.

DU6A3766 DU6A3766
DU6A3828 DU6A3828
DU6A3868 DU6A3868
DU6A3888 DU6A3888
DU6A3643 DU6A3643
DU6A3656 DU6A3656