EXTREME DRUKTE VOOR KNRM TIJDENS HITTEGOLF

Reddingboten ruim 160 keer gealarmeerd

IJMUIDEN- Het uitzonderlijk warme zomerweer deed duizenden watersporters verkoeling zoeken op het water. Dat heeft geleid tot een piek in hulpvragen aan de KNRM. De weersomslag met onweer en windstoten deed veel schepen in problemen komen. Ook was de KNRM betrokken bij veel zoekacties naar vermiste zwemmers en verdrinkingen.

De vrijwillige reddingbootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn de afgelopen week meer dan 160 keer uitgevaren voor hulpverleningen en reddingen. De hulpvragen kwamen uit het hele land en waren zeer divers van aard. Opmerkelijke waren de meldingen die ontstonden door de plotselinge weersverandering bij onweer op donderdagnacht. Sommige watersporters werden ’s nachts verrast terwijl ze voor anker lagen op de Grevelingen, het haringvliet en de randmeren. Door de windstoten sloegen diverse jachten van hun anker. In één geval raakte een opvarende een vinger kwijt na beknelling door de ankertros

Op de Friese Waddeneilanden hadden de KNRM lifeguards de handen vol. Voornamelijk aan kleine ongevallen en onwel wordingen op het strand. In een enkel geval moesten lifeguards zwemmers of baders uit zee halen, omdat ze ter ver afdreven.

Naast alle reddingbootacties werden de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst de afgelopen week meermalen door zeelui geconsulteerd. Deze dienstverlening als telefonische huisartsenpost voor zeevarenden ging tot ver over de landsgrenzen voor ziekte of verwondingen.

DSC03846 DSC03846
DSC04400 DSC04400