STRESSVOLLE FINISH TIJDENS 24 UURS ZEILRACE

Rond-de-wereld zeiler Mark Slats wint met Dick Koopmans doublehanded klasse

MEDEMBLIK- De 55ste editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace was weer een bijzondere. Bij de start leek alles veelbelovend voor een droomwedstrijd: genoeg wind gedurende 24 uur, een heldere nacht, geen regendruppel, veel zon overdag, bijna 400 deelnemers en blije bemanningen.

Het meeste van deze elementen was zeker aanwezig, maar het belangrijkste – de wind – liet zich toch weer van zijn grilligste kant zien. Al bij de start viel de wind in sommige startplaatsen weg of draaide naar een ongunstige richting, waardoor het eerste rak een kruisrak werd. De juiste startplaats bleek belangrijker dan gedacht. Een uur na de start trok de wind weer aan, tot zelfs 17 knopen in de nacht en de eerste twaalf uur werden er heel veel mijlen weggetikt. Sommigen hadden er ’s ochtends om 8 uur al meer dan honderd op de klok staan. Maar zaterdag tegen het middaguur, veel vroeger dan verwacht, viel de wind weg en werd het een grote drijfpartij. Het venijn zat wederom in de staart. Het gemiddelde aantal mijlen zakte drastisch naar beneden. Niet alleen dat, ook ontstond de stress om de finish op tijd te halen. Rond een uur of vier in de middag kwam de wind heel voorzichtig terug, maar die was niet voor iedereen nog voldoende om de eindstreep te halen. Van de 393 gestarte deelnemers kwamen er 271 over de lijn, de rest moest de motor starten om naar Medemblik te kunnen varen. Veel blije gezichten waren er in elk geval. Het mooie weer zorgde ervoor dat de heftige editie van vorig jaar al gauw in de vergetelheid raakte. Het feest op de kade van Medemblik was daarom ook tot in de late uurtjes druk bezocht. 

Mark Slats wint
Bijzonder ook was dat de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers dit jaar rond-de-wereld zeiler Mark Slats onder de deelnemers mocht verwelkomen. Hij zeilde dualhanded met jachtontwerper Dick Koopmans op de Ohpen Maverick. Slats zeilde twee keer rond de wereld en werd begin dit jaar tweede in de prestigieuze Golden Globe Race, maar zeilde voor het eerst wedstrijdmijlen op eigen zeilwater. Koopmans daarentegen heeft al behoorlijke resultaten in Nederland op zijn naam staan. Ze waren het daarom eigenlijk aan hun stand verplicht, maar bleken het ook waar te kunnen maken. Slats en Koopmans wonnen de eerste prijs in de doublehanded klasse. Ze kwamen net op tijd door de finish, een paar minuten later en ze zouden gediskwalificeerd worden. Met 115.79 gezeilde mijlen op de 37 jaar oude Rustler 36 bleken zij de beste, voor de Jetstream, een J 122. 
 
Gouden en Zilveren wimpel
Nieuw dit jaar was de uitreiking van de gouden en zilveren wimpel, speciaal voor de leden van de Kustzeilers met de beste resultaten in de wedstrijdklasse en in de tocht. Schipper Meijer won de gouden wimpel met de Knoerteke, een Hustler 35, in de FPC klasse en schipper Morsman de zilveren met de Uzuri, een Eagle 44, in de tocht. 
Ook nieuw dit jaar was dat de tocht was opgedeeld in vijf klassen, gemeten naar waterlijnlengte, wat een eerlijker strijd opleverde. In alle vijf klassen waren prijzen te verdienen, terwijl voorheen alle deelnemers in de tocht in een klasse streden. 
 
Niet het onderste uit de kan
De voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, Hans de Sonnaville, was enthousiast over deze unieke editie, maar gaf de zeilers met een kwinkslag een waarschuwing mee voor volgend jaar: “Elk jaar gebeurt er wel weer iets waardoor we er nog lang over kunnen napraten. Dit jaar was dat het wegvallen van de wind en de stress om de eindstreep te halen. Dat komt omdat jullie allemaal dat laatste rakje willen meepakken, om er toch zoveel mogelijk uit te halen. Maar probeer volgend jaar niet meer het onderste uit de kan te halen. Zorg dat je op tijd bent voor het feestje. Het is toch sneu dat je 24 uur gevaren hebt en er dan achter komt dat je niet op tijd bent om te finishen en dus je jaarcijfer niet kunt ophalen.” 
 
Facts
Van de 407 ingeschreven boten gingen er vrijdagavond in dertien startplaatsen 393 over de startlijn, waarvan er 24 uur later 271 door de finish zeilden. Slechts 219 kwamen reglementair over de streep. Gezamenlijk legden de zeilers 23.396.72 mijlen af, iets minder dan vorig jaar (24.294,07) toen er een vergelijkbaar aantal over de finish kwam, maar die gedurende 24 uur veel meer wind hadden. Gemiddeld zeilden zij dit jaar 106,53 mijl, minder dan de 125,88 mijl van vorig jaar. Dat levert een gemiddelde snelheid van 4,45 knopen op, tegen 5,24 vorig jaar. Nog knap gezien het feit dat veel boten wel urenlang lagen te drijven. Populairste startplaats was Enkhuizen Noord (71) en Stavoren (47) en Lelystad Zuid (42) als goede tweede en derde. 
 

Voor de volledige uitslagen ga naar www.24uurszeilrace.nl.

 
De datum van de 56ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace in 2020 is 28 en 29 augustus.  Foto: Laurens Morel - Salty Colours. 

24 uurs 24 uurs