NK SOLO MET HISTORISCH AANTAL BOTEN AAN DE START

De grootste opkomst sinds 2005 met deelnemers uit zes landen

VEERE- Van 13 tot en 15 september strijden maar liefst 54 deelnemers uit zes landen om het Open Nederlands Kampioenschap in de Soloklasse op het Veerse meer. Dit is de grootste opkomst sinds 2005.

Histories is dat er zich deelnemers hebben gemeld uit Nederland, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Een beter bewijs dat deze klasse het goed doet is er niet.

Roel den Herder (Voorzitter van de Nederlandse Soloklasse Organisatie): “Het is een handzaam bootje dat makkelijk door één persoon in en uit het water te halen is. Daarnaast zie je dat de competitie van hoog niveau is. Oud-wereldkampioenen uit andere klassen weten steeds vaker de weg naar onze klasse te vinden. Daarnaast blijft ook het sociale aspect belangrijk. Op de kant helpt iedereen elkaar en wordt er na afloop van de wedstrijden vaak gezamenlijk gegeten en gedronken.”

Jong en oud

“Het bootje is ook geschikt voor een grote groep zeilers, mannen en vrouwen, lichte en zware zeiler(ster)s, jong en oud gaan met elkaar de competitie aan” vervolgt hij.“ Tijdens het ONK hebben we deelnemers in de leeftijdscategorie van 20 t/m 71 en zowel mannen als vrouwen. Denk nou niet dat die ervaren rotten de kaas van hun brood laten eten door die jonge broekies want dat is zeker niet het geval.

Als kanshebbers worden de namen genoemd van Hans Deutz uit Giesbeek (oud-wereldkampioen Vauriën klasse), Saskia Arnold uit Loosdrecht (ook oud wereldkampioen Vauriën), Paul Dijkstra uit Sneek (3de op de afgelopen WK Musto Skiff) en Marleen Gaillard (oud kernploeg lid) van de Braassem. ’’Daarnaast moeten we de buitenlanders ook niet uitvlakken. Zeker de Engelsen zijn heel sterk. Maar de strijd zal heel open zijn. Ik durf er nu geen geld op te zetten wie zondag de Verbondswimpel om de schouders krijgt,’’ vult Marc Dieben (PR-manager NSO) aan.

De Solo is een éénmans-bootje van 3,80m lang en heeft een zeiloppervlak van 8,54m. Het ontwerp is uit 1956 van de beroemde Engelse dinghy ontwerpen Jack Holt. De boten worden tegenwoordig gebouwd uit epoxy en de zeilen zijn van modern laminaat doek. Er bevinden zich vloten in de regio’s Sneek, Giesbeek, Loosdrecht, Alkmaar en de Braassem. Internationaal wordt er hoofdzakelijk gevaren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal.

 

Voor meer informatie over de Soloklasse, stuur een e-mail naar mac.dieben@soloklasse.nl

Solo1 Solo1
Solo2 Solo2