KAT&WATER START OP DIERENDAG

Op initiatief van Hondenaanboord.nl

In 2012 startte Trudie Rutten, huisdiergedragsdeskundige en auteur, de website Hondenaanboord.nl. De aanleiding was het uitkomen van haar 1e boek “Honden aan boord”; over plezierig en veilig varen met honden. Inmiddels bevat Hondenaanboord.nl veel informatie over varen, wonen en recreëren met honden rondom water. 

Honden, maar ook katten gaan steeds vaker mee op vakantie, naar het water en op de boot. Daarnaast zijn er veel honden en katten die een echt scheepsleven leiden. Helaas komt (bijna) verdrinking te vaak voor. 

Het idee om ook iets voor katteneigenaren te doen ontstond toen verschillende kattenliefhebbers aangaven behoefte te hebben aan informatie over varen met katten. Voor de website “Varendoejesamen.nl” schreef Trudie twee jaar geleden al het artikel “Veilig varen met huisdieren”. 

Via Twitter volgde Trudie Rutten met belangstelling “Kat uit de Gracht”; een wijkinitiatief in Leiden opgericht in 2009, die zich inzet voor het verminderen van verdrinkingen van katten in stadswateren met hoge walkanten. 

Toen ze las dat “Kat uit de Gracht” na 10 jaar stopt met haar activiteiten, twijfelde zij geen moment om te vragen of de informatie van “Kat uit de Gracht” mocht worden opgenomen in het door haar voorgenomen Kat&Water; bedoeld voor varende kattenliefhebbers. De informatie van “Kat uit de Gracht” zou een mooie aanvulling zijn voor katteneigenaren die in een waterrijke omgeving wonen. 

“Kat uit de Gracht legde de nadruk op het voorkomen van te water gerakingen door voorlichting en het plaatsen van reddingsmiddelen op hotspots. Er zijn dankzij meldingen 16 oorzaken achterhaald waardoor katten in een gracht belanden én hoe dit voorkomen kan worden. In 5 Leidse wijken en ruim 20 steden is de succesformule ingezet. In 10 jaar zijn 110 katten gered van de verdrinkingsdood! 

Eén van de 16 oorzaken dat katten verdrinken is het vervangen van oude beschoeiingen. Ook worden er in nieuwbouwwijken nog altijd wateren met hoge oevers gebouwd, zonder aandacht voor te water geraakte (huis-)dieren die misschien nog niet helemaal aan een waterrijke wijk gewend zijn. Daarom is het belangrijk dat de informatie van “Kat uit de Gracht” onder de aandacht en openbaar toegankelijk blijft. 

De informatie op de website en het gedachtegoed van “” Kat uit de Gracht” wordt als “Project Kat uit de Gracht” in zeer prettige samenwerking overgenomen door Kat&Water, en wordt daarmee een vast onderdeel van Hondenaanboord.nl. 

Trudie Rutten bedankt Aaf Verkade, de adviseur stadsgrachten en landelijk coördinator van “Kat uit de Gracht”, voor het in haar gestelde vertrouwen. 

Kat&Water wordt officieel gelanceerd op Dierendag 4 oktober 2019. 

Informatie: https://hondenaanboord.nl/kat-en-water/

foto-5-deel-2 foto-5-deel-2
Logo-kat-en-water-300x300 Logo-kat-en-water-300x300