DE COLUMN VAN EVERT STEL

Schrijven… een manier van verwerken!

Evert Stel leeft met zijn partner Inge de Graaf aan boord van een voormalige loodsboot: de Meander. Het schip is niet alleen hun huis, maar wordt ook gebruikt om mensen in de laatste levensfase een overgetelijke vaardag te bezorgen. Naast het varen mag Evert graag schrijven. Hij is columnist in het Watersport Magazine (https://magazine.watersport-tv.nl/watersport-magazine-2019-najaar/voor-de-boeg/).

Column Evert Stel

Schrijven… een manier van verwerken!

Ooit vloog ik in een traumaheli vanaf mijn favoriete eiland Terschelling naar het ziekenhuis, moest ongewild het schip achterlaten en lag even later op de hartafdeling! Een bedreigend gebeuren, helemaal als de piepjes in de kamer naast me één aaneengesloten piep worden…

De dagen die volgden, boezemden me veel angst in, want ik heb het niet zo op ziekenhuizen. “Wil je me morgen de laptop brengen Inge?” vroeg ik mijn lief, die afscheid nam en terug naar het eiland ging. Ik bleef alleen achter, moest het weekend blijven en was totaal niet op mijn gemak. Toen de laptop de volgende dag arriveerde, doodde ik de tijd met het verzenden van e-mails naar vrienden, die ik op de hoogte bracht van mijn benarde situatie. Ik trachtte mijn schrijfstijl luchtig te houden om iedereen niet al te ongerust te maken, maar de ontvangers vertaalden het als zeer geestig, humoristisch en vermakelijk. “Ga schrijven man! Je hebt talent!” was veelal de reactie. Ondertussen merkte ik dat mijn ongerustheid daalde, nadat ik mijn zorgen had getransformeerd naar een kleine file in de computer.

Zo ben ik aan het schrijven geslagen en inmiddels zijn er 5 boeken van mij verschenen. Het laatste boek dat net is uitgebracht heeft de veelzeggende titel ‘Als zoenen water waren’. Het is wel mijn trots, want het bevat het verhaal over de geboorte en de groei van onze Stichting Vaarwens, waar we al ruim 12 jaar lang ons hart en ziel in stoppen.
‘Wie vaart, beleeft’ is de titel van mijn allereerste boek en het is gebleken dat het ‘beleven’ persistent blijft. Ook alles wat ik daarna heb geschreven, zijn ervaringen en avonturen uit het dagelijkse varensleven met een kwinkslag naar de humor met een stukje zelfspot.

Ik zal dan ook met enige regelmaat een korte column in dit prachtige medium plaatsen, in de hoop dat je er herkenning in zult vinden. Het kan echter zomaar zijn dat, als je met snoeiharde wind of andere ongemakkelijke omstandigheden een haven in komt varen, wij daar toevallig met ons schip liggen. Als je dan een zeper begaat, kun je zomaar het onderwerp (of ervaar het als slachtoffer) zijn in mijn eerstvolgende column! Ik zie en hoor namelijk (bijna) alles…

Met nautische groet,

Evert Stel

boek_5_6.5e90bd189657 (2) boek_5_6.5e90bd189657 (2)