DAME AWARD VOOR ZELFVARENDE REDDINGSBOEI U SAFE

Tijdens de grootste watersport vakbeurs in de wereld

AMSTERDAM- Juryvoorzitter Birgit Schnaase reikte in de RAI in Amsterdam op de openingsdag van de METSTRADE Show,  ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materialen en systemen voor de internationale pleziervaartindustrie, de prestigieuze DAME Award 2019 uit aan de zelfvarende reddingsboei U SAFE. 

De U SAFE heeft een robuust, eenvoudig en minimalistisch ontwerp en kan te water worden gelaten vanaf een boot, vanuit een jachthaven of vanaf de kust. De boei haalt snelheden van 15 km/u, heeft een accucapaciteit van 30 minuten en is voorzien van volledig in de boei geïntegreerde waterjets, grote, stevige handvatten en een handige U-vormige ruimte waar de drenkeling in kan zwemmen. De U SAFE verbetert de overlevingskansen van drenkelingen en verlaagt de risico’s voor redders.

De jury noemde de U SAFE een perfect voorbeeld van hoe geaccepteerde productnormen die op grote schaal in de pleziervaart worden gebruikt, kunnen worden verbeterd door het ontwerp tot in de kleinste details te onderzoeken en verfijnen.

Juryvoorzitter Birgit Schnaase over de uitslag: “Tijdens ons juryoverleg dit jaar hebben we besproken hoe invloedrijk design in de wereld om ons heen is. Het is heel belangrijk dat maritieme bedrijven oog hebben voor alle aspecten van het ontwerp, zodat hun producten voldoen aan de verwachtingen van varende consumenten. Slim design hebben we ook nodig om belangrijke kwesties aan te pakken zoals productie-efficiëntie, milieueffect en betere integratie. De DAME Design Awards zetten producten die het resultaat zijn van good practice in de schijnwerpers en dat is nu relevanter dan ooit.

De inzendingen waren dit jaar afkomstig uit het grootste aantal landen in de geschiedenis van de DAME Design Awards. Onze uiteindelijke selectie vertegenwoordigt een breed scala aan producten, van nieuwe materialen en persoonlijke uitrusting voor de pleziervaart tot complexe elektronica en grote machines. De inzendingen getuigden van grote vooruitgang als het gaat om het ontwerp van maritieme producten.”

€ 17.700 voor het goede doel

Elk jaar doneren de organisatoren van de METSTRADE Show het inschrijvingsgeld dat is betaald door de deelnemers van de DAME Design Awards aan een goed doel om iets terug te doen voor de maatschappij. Voor 2019 koos het METSTRADE-expositiecomité twee goede doelen: sailing4handicaps en The Little Optimist Trust. Beide goede doelen ontvingen vanochtend tijdens de uitreiking van de DAME Awards een cheque ter waarde van € 8.850 om hun belangrijke werk voort te zetten.

 

De categoriewinnaars van dit jaar

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE

Garmin GPSMAP 86i
Stand 01.101, 01.103, 01.200 

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS

Lumitec Moray Flex Light 
Stand 12.505

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS

LIGNIA Yacht
Stand CMP.15

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING

Karver KCW Compact Winch and KWH Winch Handle 
Stand 12.113 

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES

Mustang Callan Waterproof Jacket and Salopettes
Stand 12.312 

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT

U-SAFE TRADING U SAFE
Stand 07.108

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS
Twee winnaars

Garmin Force Trolling Motor
Stand 01.101, 01.103, 01.200

Navico GHOST Trolling Motor
Stand 01.152


DAME Winners 2019

Eervolle vermeldingen

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE

Digital Yacht GPS160 TriNav Positioning Sensor
Stand 01.434

FLIR M364C Marine Thermal Camera System
Stand 01.111

Raymarine DockSense Alert Assisted Docking
Stand 01.111

Vesper Cortex
Stand 02.214

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS

Lumishore Lumi-Link Wireless
Stand 03.212, 11.211

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS

Zeta Marine Group Teakdecking systems The Applicator
Stand CMP.24

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING

Bamar BFBMMSS Boom Furling Manual Mechanism
Stand 01.813

Fender-design FlexiCush
Stand 01.415

Marlow Blue Ocean Dockline
Stand 03.301

Scanstrut ROKK Wireless - Active/Edge
Stand 03.502, 03.510

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES

DG Rubber Holland Dacoblue collapsible fuel and water backpack
Stand 07.225

Mullion Survival Technology Ursuit Gemino Navigator
Stand 07.268

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT

ACR ResQLink View Personal Locator Beacon
Stand 03.131

Spinlock Deckvest 6D Lifejacket
Stand 07.247

Wichard offshore rescue knife
Stand 01.725

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL
SYSTEMS AND FITTINGS

Dometic Optimus Electric Remote Mount Steering Actuator
Stand 07.131, 07.138, 07.143, 07.147

Teignbridge Clamp on Blade Propeller
Stand 12.818

****

De 29e editie van de Design Award METSTRADE was goed voor 118 inzendingen uit 27 landen, waaruit 59 producten werden genomineerd die te zien zijn op de METSTRADE DAME Award-expositie en zullen worden beoordeeld in de laatste juryronde. De jury koos winnaars in elk van de zeven categorieën. Uit deze categoriewinnaars werd vervolgens een hoofdwinnaar gekozen. De jury deelde daarnaast zeventien eervolle vermeldingen uit aan inzendingen die het net niet hebben gehaald.

De DAME Design Awards zijn een erkenning voor alles wat belangrijk is bij het ontwerpen van maritieme apparatuur, van esthetiek tot functionaliteit, van integratie tot verpakking en van een goede prijs-kwaliteitverhouding tot lifecyclemanagement. Daarnaast biedt deze wedstrijd de internationale deelnemers van de METSTRADE Show de gelegenheid om hun nieuwste producten in te zenden en ze te laten beoordelen door een professionele jury, die alle aspecten van het ontwerp onder de loep neemt. Door deze bredere focus stimuleren de DAME Awards de maritieme sector om hun ontwerpen voortdurend te verbeteren, tot in de kleinste details. De inzendingen worden niet alleen vergeleken met vergelijkbare bedrijven wereldwijd, maar ook de individuele resultaten binnen de bedrijven zelf worden ieder jaar door de jury bekeken.

De DAME Design Awards spelen inmiddels al bijna dertig jaar een belangrijke rol in de maritieme sector bij het stimuleren van vooruitgang op het vlak van design in alle disciplines en voor alle soorten producten. Hoogwaardig end-to-end design is essentieel om de productie-efficiëntie en betrouwbaarheid van producten te verbeteren. Daarnaast wordt er meer en meer aandacht besteed aan milieuverantwoordelijkheid. Tot slot zijn de awards een erkenning voor het feit dat maritieme producten net als andere producten met een hoge designwaarde, zoals auto’s en consumentenelektronica, moeten voldoen aan de hoge verwachtingen van consumenten.

Over METSTRADE

METSTRADE is ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materialen en systemen voor de internationale pleziervaartindustrie. Het evenement wordt georganiseerd door RAI Amsterdam, in samenwerking met de ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations). Doelgroep van de vakbeurs zijn jachtbouwers, scheepvaartarchitecten, reparatiewerven, distributeurs, dealers, groothandels, kapiteins, jachthavenexploitanten en producenten van uitrustingen van over de hele wereld.

Drie gespecialiseerde paviljoens maken deel uit van METSTRADE: het SuperYacht Pavilion, het Marina & Yard Pavilion en het Construction Material Pavilion.

METS METS
METS 2 METS 2