DOMANI ELEKTRISCHE CHASE-BOOT (video)

Een heel sympathiek merk is het Belgische- Nederlandse Domani (https://domaniyachts.com/). Met hun 30 voet zeiljacht werden ze bijna HISWA boot van het jaar, maar daarna gingen ze niet op hun lauweren rusten. Het zeiljacht werd verder doorontwikkeld en in het geheim werd gewerkt aan een elektrische Chaseboot.

Nu weten we dat elektrisch mooi is, emissievrij, goedkoop, stil, maar er kleven ook een paar nadelen aan. Je kunt maar beperkt energie meenemen en de aanschafprijs is meestal hoog. Toch zijn deze nadelen voor een chaseboot, een bijboot bij een superjacht minder belangrijk.

De makers van deze 32 voeter, een ontwerp van de Nederlander Peter Bosgraaf, claimen dat je er 100 mijl mee kunt varen op een enkele laadbeurt. Er komen drie variaties. Dit is de open, er komt ook een GT versie en een Targa waarbij je ook zonnepanelen op het dak kunt plaatsen, wat je actieradius weer vergroot.

Basis van de aandrijfunit is een weerstandsarm onderwaterschip en een 50kW, 380 Volt elektromotor, een beetje vergelijkbaar met 68 pk. Er zijn verschillende batterij opties, allemaal Lithium Ion en dat loopt van de 37,5 kW tot de Plus versie met 75 kW batterijen. 

Ook is er een hybride versie met 11 kW continu vermogen. Maar in de basis kun je met 15 km/u vijf uur varen en in de plus versie zelfs 12 uur. Wil je sneller, dan kan dat ook en kun je in de basisversie 1 uur varen met 28 km/u of in de plus uitvoering twee uur en een kwartier. Dan heb je een actieradius van 65 kilometer. 

Het is misschien allemaal nog wat toekomstmuziek, maar er is ook een waterstof aandrijving voor deze boot in ontwikkeling. Voorlopig vaar je met een heerlijke snelheid met 15 km/u in een mooie, superstille boot. 

Domani-e32-103-870-450-768x397 Domani-e32-103-870-450-768x397