HEB JIJ AL 'VAARSCHAAMTE' MET JE DIESELMOTOR?

Talkshow over fossiel vrij varen

LEEUWARDEN- Vliegschaamte bestond al, maar wordt daar binnenkort ook vaarschaamte aan toegevoegd? Als het aan Alvine Fokkens, gedeputeerde in de provincie Frysland ligt wel. Zij is een voorstander van fossiel vrij varen. Een verbod voor boten met dieselmotoren in de Friese watersportplaatsen, gaat haar te ver.

Dit bleek tijdens een speciale talkshow die onder leiding van ’Dit was het nieuws’ presentator Harm Edens werd gehouden tijdens Boot Holland. Diverse gasten waaronder Alvine Fokkens en Paul Mellens, directeur van Rederij Doeksen gingen in gesprek met elkaar over Fossiel Vrij varen.

Is het echt zo belangrijk dat we ook als pleziervaarders elektrisch of op waterstof of biobrandstoffen gaan varen? Zijn we al te laat hiermee? 
Hoe staan we er nu voor en straks in 2050. Is een stok achter de deur in de vorm van een vaarverbod nodig om bootbezitters overstag te laten gaan?

Volgens gedeputeerde Fokkens is het belangrijk om de watersporters te informeren en is er nog veel onbekendheid over de materie. Om het fossiel vrij varen test te stimuleren zijn er in Friesland al drie routes waar je uitsluitend elektrisch mag varen.


De talkshow was een initiatief van Stichting SEFFF en WTC Boot Holland.


Video productie Watersport-Tv.