OLYMPISCHE ZEILPLOEG ZOEKT ALTERNATIEVEN

Na afblazen van diverse wedstrijden door Corona

TOKIO- De organisatie van verschillende Olympische zeilevenementen heeft laten weten wedstrijden uit te stellen, dan wel af te gelasten wegens het coronavirus. Onder deze events vallen ook enkele kwalificatiemomenten voor de Olympische Spelen van Tokio. De Nederlandse zeilploeg zal haar programma hierop aanpassen en bekijkt momenteel hoe en waar de zeilers hun dagelijkse trainingen het beste kunnen voortzetten.

Op woensdag 11 maart liet Internationale zeilfederatie World Sailing weten de World Cup in het Italiaanse Genua af te gelasten in verband het coronavirus. De World Cup stond gepland voor 11 – 19 april 2020. Het zou de laatste kans zijn voor Olympische landenkwalificatie voor Afrikaanse, Aziatische en Europese zeilers in een aantal Olympische zeilklassen, waaronder de Nederlandse Laser Standaard-zeilers. 

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft World Sailing een verlenging van de kwalificatieperiode verleend tot 30 juni 2020. World Sailing werkt nu nauw samen met het IOC en de organisatoren van evenementen om de resterende Afrikaanse, Aziatische en Europese Olympische kwalificaties voor Tokio 2020 opnieuw in te plannen en ervoor te zorgen dat alle quota-plaatsen kunnen worden toegewezen.
Nederlandse 470-zeilsters Afrodite Zegers & Lobke Berkhout stonden op het Spaanse Palma Mallorca al in de startblokken voor het WK 470-zeilen, dat a.s. maandag 16 maart van start zou gaan. Maar ook dit WK is wegens het coronavirus uitgesteld.

Niet lang na de bekendmaking van het uitstel van het WK 470 in Palma, besloot ook de organisatie van de Prinses Sofia Cup, dat gepland stond van 30 maart t/m 4 april, het evenement niet door te laten gaan. De Sofia Cup gold voor de Nederlandse 49er-zeilers en Laser Standaard-zeilers als NOC*NSF prestatie-evenement (een evenement waarbij aan prestatie-eisen moet worden voldaan voordat het Watersportverbond een zeiler kan voordragen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020).

Nederlandse zeilploeg op zoek naar alternatieven
Na de afgelasting en/of het uitstellen van de verschillende Olympische zeilevenementen wordt gekeken hoe en waar de Nederlandse Olympische zeilers hun dagelijkse trainingen het beste kunnen voortzetten. Dit zal per sporter bekeken en besloten worden. 

Ook wordt door World Sailing in overleg met het IOC, en door het Watersportverbond in overleg met NOC*NSF, bekeken hoe de nu uitgestelde Olympische kwalificatie-evenementen (zowel nationaal als internationaal) vervangen kunnen worden.