KLUSSEN AAN BOTEN VERBIEDEN OF NIET ?

Watersportverenigingen staan door Corona voor een dilemma

AMSTERDAM- Watersportverenigingen staan door alle Corona maatregelen en beperkingen voor een dilemma. Sta je leden toe om op jachthavens aan hun boten te klussen of blijft tot en met 6 april sowieso de deur op slot.

Een telefonische rondgang leert dat watersportvereningingen op verschillende manieren met de Corona uitbraak en opgelegde maatregelen omgaan. De ene vereniging heeft letterlijk een slot op de deur, bij de andere club zijn de activiteiten geannuleerd maar kunnen leden wel op de verenigingsaccomodatie aan hun boten klussen.

’’Wij hebben er voor gekozen om alles op slot te doen,’’ vertelt een bestuurslid van een vereniging aan het Nieuwe Meer in Amsterdam. ’’Klussen aan boten is op dit moment niet mogelijk. We merken dat niet alle leden voor dit besluit begrip hebben.’’

In Akersloot, in de loods en op het parkeerterrein van de Alkmaarsche Roei-en Zeilvereniging, kunnen leden vooralsnog aan hun boten klussen. ’’Maar dan wel inachtneming van de adviezen en richtlijnen van het RIVM,’’ legt havencommissaris Dirk de Vries uit. ’’Dus klussen op voldoende afstand van elkaar en geen ’samenscholingen’. Ons clubhuis en de bestuurskamer, waar leden normaliter konden lunchen of een kop koffie drinken, zijn wel gesloten.’’

Rondhangen

Het Watersportverbond adviseert om tot en met 6 april geen georganiseerde activiteiten plaats te laten vinden (ook niet buiten) en sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. ’’Of individueel toegang tot eigen boten en materiaal mogelijk is, hangt af van de lokale toegang en ontsluiting. Rondhangen in de haven of contact met het aanwezige (vrijwillig) personeel is normaal gesproken gezellig, maar nu ongepast. Wij vertrouwen op de verantwoordelijkheid van verenigingen en watersporters om in lijn met de maatregelen en adviezen te handelen.’’

Op de meeste commerciele jachthavens kunnen eigenaren op afspraak veelal wel aan hun boten klussen. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen.

De tewaterlating van de schepen gebeurt bij veel verenigingen door de leden zelf en veelal in groepsverband. Omdat contact tussen personen wordt afgeraden, is dit nog wel een punt van zorg. 

 

Mag je op jouw haven wel klussen of is dit verboden?

Hoe speelt men in op de Corona problematiek?

Maak je je zorgen over het varen dit seizoen?

Of zie je juist mogelijkheden?

Laat het ons weten...en mail je reactie naar info@watersport-tv.nl

 

Lees ook: ALLES OVER KLUSSEN AAN JE BOOT (https://magazine.watersport-tv.nl/watersport-magazine-voorjaar-2020/voorjaarsklussen/)

 

PA180065 PA180065
IMG_2408 IMG_2408