Alles wat je moet weten over landvasten

Van de lengte tot materiaalkeuze

Vast aan het land...Veel duidelijker kan de functie van landvasten niet worden omschreven. Met deze lijn leg je een boot vast aan het land. Een landvast kan in principe elk touw zijn.

Een belangrijke voorwaarde voor een landvast is dat die sterk genoeg is voor je boot. Hoe weet je dit nu? De meest gebruikte parameter om de diameter van de lijn te bepalen is de lengte van je schip. Waarbij het verstandig is om iets ruimere marge te nemen met het oog op extra windvang en de ligplaats. Ligt je boot beschut of vol in de wind.

Voor een boot van rond de 8 meter is 12 millimeter over het algemeen een goede diameter.

Vervolgens is belangrijk bij de keuze van een landvast... de breeksterkte en rek. Veelal zijn lijnen sterker dan de opgegeven breeksterkte. En dat is goed om te weten, want door veroudering neemt de sterkte gedeeltelijk af.

Lijnen die opvallend rekken, wekken de indruk minder sterk te zijn. Terwijl rek juist prettig kan zijn, omdat daarmee krachtpieken worden gedempt... opgevangen. Je ziet dat ook bij elastiek. Een touw zonder rek zal grote schokken geven op de kikker of bolder op de boot, en kan hierdoor constructieve beschadigingen geven.

Landvasten zijn er in allerlei materialen. Populair zijn de polypropyleen lijnen die goedkoop in aanschaf zijn, maar snel hun soepelheid verliezen. Deze lijnen zijn minder goed bestand tegen UV-straling en worden daardoor stug en hard. In aanschaf iets duurder zijn de polyester landvasten, maar daartegenover staat dat ze soepeler blijven en ook op langere termijn prettig in de hand zijn.

Constructie

De slijtvastheid van een lijn hangt niet alleen af van het gebruikte materiaal, maar ook van de constructie. Zo zijn er geslagen en gevlochten landvasten. Een geslagen landvast bestaat uit meerdere in elkaar gedraaide strengen en een gevlochten landvast bestaat uit een kernlijn met daaromheen een gevlochten lijn. Een gevlochten lijn is iets minder gevoelig voor beschadigingen en rekt wat meer dan een geslagen lijn.

Een stelregel voor de lengte van landvasten wordt veelal anderhalf maal de scheepslengte gehanteerd. Een wat langer landvast biedt een bredere inzetbaarheid.

Voor Vaarplezier...de serie ging Arjen Bergijk langs bij Lankhorst Taselaar. Bekijk de aflevering en klik op LANDVASTEN! (https://www.youtube.com/watch?v=2g08AKWesmU&t=37s)

hamburg 088 hamburg 088