Onbezorgd overwinteren met de juiste voorzorgsmaatregelen

Boten uit het water

Met de winter voor de boeg worden boten uit het water gehaald of juist voorbereid om in het water te overwinteren. We zetten een aantal tips op een rij om te zorgen dat uw boot veilig en onbezorgd de winter doorkomt.

Op jachthavens worden de boten uit het water gehaald, schoongespoten en naar een plek gebracht om te overwinteren. Het merendeel van de pleziervaartuigen gaat nog altijd het water uit, hoewel je wel steeds vaker ziet dat boten mede door de zachte winters van de afgelopen jaren juist in het water blijven. Een voordeel is dat je op een mooie winterdag even kunt varen. Daarnaast is het vaak voordeliger omdat je geen kosten hebt om de boot uit het water te halen, te laten schoonspuiten en transporteren naar de winterstallingplek.

Aandachtspunten

In of uit het water, het blijft belangrijk om je boot winterklaar te maken. Enkele aandachtspunten zijn de motor, de techniek aan boord waaronder gas en elektra maar ook de apparatuur. De toilet-en drinkwatervoorziening, romp en dek en de tuigage.

Om met de motor te beginnen: die dient vorstbestendig te zijn. Bij een gesloten systeem is het koelsysteem gevuld met koelvloeistof. Daar kan niet veel mee misgaan. Toch moet het secundaire gedeelte (warmtewisselaat, uitlaat e.d.) wel vorstvrij gemaakt worden. 

Bij een open koelsysteem wordt er water van buitenaf aangezogen om de motor te koelen. Hier is het wel zaak om de motor goed winterklaar te maken. Er mag geen water in het systeem blijven staan. Het is een eenvoudig klusje. Draai de motor goed warm, zodat de thermostaat helemaal open staat. Sluit allereerst de afsluiter van de waterinlaat. Draai de wierfilter open.Laat de motor draaien terwijl je rustig antivries in de wierfilter giet. Zet de motor uit als er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt. Vang dit wel op met een emmertje, antivries is zeer slecht voor het milieu. Zet de afsluiters dicht. Draai de afsluiter van de inlaat een keer open en dicht, zodat er antivries in de kogel/afsluiter komt.

Koppel de eventuele gasflessen aan boord af en sla de flessen thuis op, liefst op een droge plek met ventilatie. Controleer de gasslangen en koppelingen en vervang deze op tijd. (Vervang slangen minimaal om de 3 jaar).

Als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt in water, wat dus kan bevriezen. Het is dan ook aan te raden om je accu’s vol geladen te houden. Deze dus af en toe aan de lader zetten is verstandig. Als je de accu’s makkelijk van boord kunt halen, kun je ze op een droge (vorstvrije) plek opslaan. Ook daar af en toe opladen is raadzaam. Controleer ook of de accu’s bijgevuld moeten worden (met gedestilleerd water). Haal, voor zover dat kan, elektrische apparatuur van boord en sla het thuis, op een droge en warme plek, op. Spuit aan boord open verbindingen en contactpunten in met vochtwerende spray tegen corrosie. Besteed aandacht aan draaiende delen, zoals stuurkolom, lieren etc. Zorg dat tandwielen e.d. ingevet zijn. Verwijder water uit de bilge en maak deze schoon. Ook de gasbun goed schoon- en droogmaken.

Antivries

Gebruik voor alle watersystemen aan boord een niet giftige antivries (https://promo.talamex.com/antivries/?utm_source=watersporttv&utm_medium=display&utm_campaign=antifreeze). Die is verkrijgbaar bij de watersportwinkels. Je toilet enkel droogpompen is niet voldoende. Er kan water blijven staan in bochtjes en richeltjes. Koppel de slang van de waterinlaat los (sluit natuurlijk wel de afsluiter) en hang deze in een reservoir van antivries. Pomp deze door het toilet heen en sluit vervolgens de afsluiter naar buiten toe.

Laat al het water uit de drinkwatertank lopen. Haal eventueel het laatste restwater er handmatig met een spons uit via het inspectie gat, direct een goed moment om de tank te reinigen. Zorg ervoor dat in de slangen en waterpompen geen water blijft staan.

Tap een eventuele boiler goed af. Haal bij een elektrische boiler eerst de stroom eraf.

Laat alle afsluiters aan boord vollopen met antivries. Giet antivries in het aanvoerpunt/slang, open en sluit de afsluiter een keer zodat er antivries in de kogel blijft staan.

Afsluiters

Als je boot op de kant staat, sluit dan de afsluiters (water eruit laten lopen eerst). Er komt kou en vocht binnen via openstaande afsluiters. De afsluiters smeren voor de winter is verstandig tegen corrosie. (Via de huiddoorvoer)

Het loont om het polyester in de wax te zetten voor de winter ter bescherming. Boen de wax pas in het voorjaar uit. Werk plekjes bij. Dus waar verf af is behandelen voor de winter. Vet rubbers van luiken, ramen e.d. in. Gebruik een afdekzeil als het mogelijk is. Water kan in kleine hoekjes en scheurtjes blijven staan en kan door bevriezing schade aanbrengen aan je dek. Zet interne luiken en bakskisten open voor ventilatie. Dit helpt schimmel te voorkomen.

Haal zeilen en lopend want van het schip en sla het thuis droog op. Smeer eventueel rolsystemen van de rolfok of rolgrootzeil. Controleer de verstaging, zitten er braampjes aan, knikken e.d. Zijn alle borgpennen nog aanwezig en in goede staat? Maak blokken en schijven schoon.

Schimmel

Haal kussens van boord, of zet ze rechtop om schimmel tegen te gaan. Maak de boot goed schoon, alle eten en bederfelijke waar eruit. Ook flessen en blikjes, deze kunnen bevriezen. Haal gewoon alles van boord dat te lijden kan hebben van vocht en kou en sla het thuis op. Haal kleding en reddingsvesten van boord. Check de reddingsvesten op onderhoud. Check de brandblussers en laat ze op tijd keuren. Plaats vochtvreters in de verschillende ruimtes.

Haal, voor zover dat kan, elektrische apparatuur van boord en sla het thuis, op een droge en warme plek, op. De taken om je boot goed winterklaar te maken zullen per boot verschillen. Let gewoon goed op waar water kan blijven staan, waar vocht en kou schade aan kunnen richten, en los deze punten op. Ga ook tijdens de winterstalling enkele malen kijken hoe je boot erbij ligt. Zitten afdekzeilen nog goed?

Het dievengilde kent geen seizoenen en is altijd actief. Sluit na ieder bezoek aan uw boot goed af en laat geen losse spullen rondslingeren. Dit geldt ook voor een ladder/trap.

 

Met dank aan Varen Doe je Samen.

20181013_155324.9bd5706f8efd 20181013_155324.9bd5706f8efd
20221029_143243 20221029_143243
Winter 1 Winter 1
Winter 3 Winter 3
winterstalling_006_2.2b1055fe9780 winterstalling_006_2.2b1055fe9780