Wat zijn jouw vaarplannen?

7 bestemmingen op een rij

Op het water is het leven niet alleen anders, varend door ons land ziet alles er vanaf het water ook heel anders uit. Genieten van het water kan op allerlei manieren. Met een picknickmand aan de oevers van een meertje, op een terrasje langs de waterkant, met een eigen boot, of door er een te huren. En al varend kom je allerlei idyllische plekjes tegen, die uitnodigen om even af te meren. 

Als je een watersporter vraagt naar het gevoel van op het water zijn, dan zal die veelal zeggen: vrijheid. Niets leuker dan met een boot ons waterrijke land te verkennen, weten we inmiddels uit eigen ervaring. Met onze redactieboot hebben we voor de serie Holland Vaart (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) een groot aantal vaargebieden bezocht. Maar er is nog genoeg te ontdekken. En dat gaan we ook zeker weer doen.

Heb jij al plannen voor het komend seizoen? Heb je een favoriete bestemming? Blijven jullie vaak wat langer ergens liggen of worden dagelijks de trossen los gegooid? Hoe ziet jouw ideale vaarvakantie eruit? Misschien heb je leuke tips voor mede-watersporters. Laat het ons weten en stuur je reactie naar info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl).

Kun je nog wat inspiratie gebruiken? We hebben 7 bestemmingen op een rij gezet.

 

1) BIESBOSCH: avontuurlijk doolhof

Het kan geen toeval zijn dat onze eerste associatie bij de Biesbosch, bevers zijn. Het leven in het Nationaal Park is niet alleen goed voor de circa 300 knaagdieren die er leven, maar ook voor waterrecreanten. Het is een prachtig gebied dat zich het beste varend laat ontdekken. Met een kleine fluistersloep of kano kabbel je geruisloos door de kreekjes, terwijl de ijsvogels laag over het water vliegen. De Biesbosch was oorspronkelijk polderland, totdat de Sint-Elizabethvloed het in 1421 veranderde in een binnenzee. Het water uit de Waal en Maas zorgde dat het een zoetwaterdeltagebied werd, met zandplaten waarop biezen groeiden. Na het afsluiten van het Haringvliet in 1970, het ontbreken van de invloeden van eb en vloed, verruigden de wilgenakkers en kreeg de natuur vrij spel.

Jachthaven Biesbosch in Drimmelen is een mooie uitvalsbasis om het unieke natuurgebied beter te leren kennen. Het ligt aan de rivier Amer, recht tegenover de ingang. Vanuit de haven vaar je eenvoudig naar omliggende plaatsen als Willemstad, Dordrecht en Breda. De laatste bourgondische stad is na de verhoging van de Trambrug (3.20 m) ook prima bereikbaar met de boot.

Voor meer informatie klik op De Biesbosch (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3841976/nieuws/fluisterstil_varen_door_de_biesbosch.html)

 

2) OOSTERSCHELDE...Varen op het ritme van het getij

Door het getij, de invloed van eb en vloed, is niet alleen de Oosterschelde maar ook het landschap er omheen voortdurend aan verandering onderhevig. Als het bij eb grotendeels droog valt ontstaat een voedzame rijkdom waar allerlei vogels op af komen. Door de wisselende en soms uitdagende omstandigheden kunnen watersporters, met respect voor de natuur, hun hart ophalen. In St. Annaland is een fraaie jachthaven, waar passanten meer dan welkom zijn. Het is een prima uitvalsbasis om bijvoorbeeld naar Yerseke te varen, waar het hart van de schelpdierenkwekerij is gevestigd. Oesters en mosselen, verser dan hier kun je ze niet eten. De kweek van de oesters vindt voornamelijk plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesters worden verwaterd in betonnen oesterputten. Daarna worden ze handmatig verpakt. Je kunt met een gids een wandeling langs de Oesterputten maken. De mosselen worden voornamelijk gevist in de Waddenzee en deels in de Zeeuwse wateren. Alle mosselen komen uiteindelijk op de veiling van Yerseke terecht.

Bekijk video Varen op ritme van het getij (https://youtu.be/WenbFN_PSWo)

 

3) FRIESLAND alles ademt Watersport

’’Ik ben overal geweest, heb veel gereisd en gezien maar als je vraagt naar wat het leukste is, dan is dat met een boot door Friesland toeren,’’ aldus een wereldreiziger die wij onlangs spraken. En we snappen waarom. Liefhebbers van natuur, rust, ruimte, water en vooral gastvrijheid zijn in Friesland meer dan welkom. Bijna ieder plaatsje waar je langs vaart, ademt watersport. En bijna alle dorpjes en steden zijn door waterwegen met elkaar verbonden. Afhankelijk van wat je zoekt, rust of juist wat drukte bepaal je waar je heen vaart. Een plekje in een haven, centrum om juist ergens in de vrije natuur zoekt.

Klik HIER! (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) voor wat Friese inspiratie.

 

4) MAASPLASSEN onbekend maar zeer veelzijdig

Met ruim 3000 hectare oppervlakte vormen de Maasplassen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Door grindafgravingen is een uitgestrekt netwerk van kleine en grotere plassen ontstaan, waar je kunt zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, suppen maar ook extremere watersporten kunt beoefenen als waterskiën, fly-boarden en wake-boarden. Langs de meren heb je prachtige dag-stranden met hippe beachclubs. Met een eigen of huurboot kun je heerlijk varen op de rivier de Maas en de Maasplassen. Er zijn verschillende routes, zoals de Cruise Touristique die start in Wessem. Via de sluis van Linne, met een verval van 4.25 meter, vaart u langs de Maasdorpjes Ool en Herten richting Resort Marina Oolderhuuske met de drijvende huisjes. Het Resort ligt op een schiereiland tussen de Maas en Maasplassen en beschikt over circa 350 ligplaatsen. Heeft u geen eigen boot, dan kunt u er een huren bij watersportschool Frissen. Hier kunt u ook vaarlessen krijgen.

Wie dat wil kan doorvaren naar Roermond. Daar afmeren, de fiets pakken voor een prachtige tocht door de natuur of een dagje shoppen. In Roermond is het grootste Outlet Center van de Benelux vol fashion en lifestyle. En na de koopjesjacht is een terrasje in het gezellige, sfeervolle centrum een aanrader.

 

5) LOOSDRECHT: cultuur, sport en vertier

Eilandje hoppen! En dan bedoelen we deze keer niet de Waddeneilanden, maar de schitterende Loosdrechtse Plassen met zijn vele eilandjes, een gebied van zo’n 1200 hectare groot. Alle zeven plassen grenzen aan elkaar en zijn gemakkelijk te bevaren. Het is heerlijk toeven op de plassen, al is de echte wedstrijdzeiler niet altijd even blij met de eilandjes die vaak voor een valse wind zorgen. Maar dat terzijde, voor de recreant is Loosdrecht een eldorado, een soort Zandvoort, maar dan op de plas. Het eiland Marcus Pos is in 1977 opgespoten voor de recreatie, hier mag je aanmeren en zelfs maximaal drie keer 24 uur blijven. Visliefhebbers kunnen een hengeltje uitgooien, vooral karpers kunnen zowel vanaf de kant of uit de boot aan de haak geslagen worden.

Het dorp is opgedeeld in twee delen: Oud-Loosdrecht, waar alle watersportliefhebbers samen komen en Nieuw-Loosdrecht met een heuse dorpskern, café’s, restaurants, winkels en sportscholen. Hier kun je behalve bootjes ook bijvoorbeeld fietsen huren om een rondje langs de plas te maken en je te vergapen aan de schilderachtige dorpjes met zijn beroemde theehuizen, zoals Loenen aan de Vecht, Breukelen en Vreeland. Of neem een kijkje bij Kasteel Sypesteyn en sluit die af met een high tea in het koetshuis. En vergeet Mijnden niet, de sluis is de belangrijkste toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen. Zoek een plekje op het terras en geniet van de honderden (plezier)boten die dagelijks langskomen. Nog zo’n leuk terras is bij restaurant De Otter aan de Loosdrechtse Dijk.

Bekijk video Holland Vaart op Loosdrecht en klik HIER! (https://youtu.be/x2umUNJYNk8).

 

6) EILAND DE WOUDE Gekoesterd paradijs

Midden in het Alkmaardermeer ligt De Woude. Na Texel is dit met 250 hectare het grootste eiland in Noord-Holland. Het telt circa 160 bewoners die het liefst zo min mogelijk ruchtbaarheid geven aan hun gekoesterde paradijsje. Het is echt een plek van en voor rustzoekers. Enige bedrijvigheid en gezelligheid is af en toe bij en rondom het café/restaurant het Kombof en het plaatselijke eetcafé. Er is een kleine passantenhaven voor wie met de boot komt. Voor andere bezoekers, veelal wandelaars en fietsers, vaart een pont.  Het is een uniek natuurgebied met zeldzame vogels, een prachtig polderlandschap en oude boerderijen. Het eiland ligt centraal gelegen tussen Amsterdam, Alkmaar, Zaandam en Purmerend in de Westwouderpolder, een naam die voor weidevogelliefhebbers bekend is. Een wandeling rondom het eiland is zeker de moeite waard. Het is een gebied van acht kilometer, waarbij je langs de weilanden, het Alkmaardermeer en het dorp loopt. Christina runt Bed & Breakfast ‘Op het eilandje’. “Het gaat om de rust en het vakantiegevoel zodra je op het pontje stapt. Het is hier groen en wijds.” De Woude is een mooie uitvalsbasis om varend de bekende Noord-Hollandse polders te ontdekken zoals de Schermer en Beemster. Vanwege de brughoogtes en diepgang kan dit uitsluitend met kleinere boten. Het voorjaar is de beste tijd als je vanaf het water ook de polders wilt zien: het riet staat dan nog niet zo hoog. De provincie Noord-Holland heeft op diverse plaatsen steigers aangelegd waar de bootvaarders even kunnen afmeren om bijvoorbeeld de molens bij Schermerhorn te bezoeken. Of om na een paar uur varen de benen te strekken.

Bekijk de video en klik HIER! (https://www.youtube.com/watch?v=TvXWlSnh3sw&t=2s).

 

7) GRONINGEN: de moeite waard

In 2022 waren we voor het eerst met de Watersport-TV redactieboot in Groningen en dat is bijzonder goed bevallen. Beelden zeggen nu eenmaal meer dan 1000 woorden. Vandaar dat we liever verwijzen naar de drie afleveringen van Holland Vaart. Het geeft een goed beeld van de watersportmogelijkheden maar ook wat je allemaal kunt doen als je na een paar uur varen afmeert en de omgeving gaat verkennen. Dus klik op Holland Vaart in Groningen (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) en bezoek de site van ZO! Groningen. (https://www.zogroningen.nl).

 

Handige apps

Voor het varen kun je gebruik maken van allerlei vaarkaarten, de alom bekende wateralmanak of handige apps zoals die van het Sloepennetwerk (https://www.sloepennetwerk.nl). Met behulp van deze app kunt u eenvoudig uw vaarroute uitstippelen. Langs de routes staan bordjes met nummers die corresponderen met de tocht die u vaart. Dit voorkomt verdwalen.

Aan boord van onze redactieboot gebruiken wij de Waterkaarten APP (https://waterkaarten.app). Een aanrader. Heb je een boot op een trailer, dan wil je uiteraard graag weten waar je je boot veilig te water kunt laten. Raadpleeg voordat je op pad gaat, Trailerhelling.com (https://www.trailerhelling.com).

 

 

 

 

Afbeelding 8 Afbeelding 8
Afbeelding 5 Afbeelding 5
Afbeelding 6 Afbeelding 6
DU6A9273 DU6A9273
85B942B6-5D69-45FB-97D5-A6581840AA2B 85B942B6-5D69-45FB-97D5-A6581840AA2B
Afbeelding 82 Afbeelding 82
Afbeelding 84 Afbeelding 84
Afbeelding 85 Afbeelding 85