MISCOMMUNICATIE OVER OPENSTELLING CENTRALE SANITAIRE GEBOUWEN FRIESLAND

Toiletten alleen open voor dagrecreatie

LEEUWARDEN- Tussen de Veiligheidsregio en de HISWA-RECRON blijkt sprake van miscommunicatie over de openstelling van toiletgebouwen op onder meer jachthavens in Friesland. Vrijdagavond plaatste de belangenorganisatie voor recreatie-en watersportbedrijven op haar website een bericht dat de Veiligheidsregio per direct had besloten de toiletten in alle centrale sanitaire gebouwen op jachthavens, campings en vakantieparken open te stellen. En sprak HISWA-RECRON directeur Geert Dijks nog van een lobbysucces van zijn organisatie.

Inmiddels blijkt het toch iets anders te liggen en heeft de HISWA-RECRON het bewuste bericht van haar site verwijderd. Vooralsnog mogen alleen toiletgebouwen op dag recreatieve locaties open. De Veiligheidsregio wil hiermee voorkomen dat recreanten en booteigenaren zonder eigen toiletvoorziening hun behoeften in de bosjes en nabij ligplaatsen in de natuur doen.

Het onderstaande bericht is zaterdag als update geplaatst op de site van de Veiligheidsregio Friesland.

Gemeenschappelijke was-, toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden, stranden zijn in Nederland gesloten tot 1 juli 2020. Voor zover het gaat om openbare toiletten zonder was- en douchefaciliteiten kunnen deze binnen de geldende noodverordening worden geopend. Hier is grote behoefte aan, om vervuiling van de openbare ruimte te voorkomen. Daarom mogen in Noord-Nederland vanaf 14 mei 2020 openbare toiletvoorzieningen worden geopend. Alle was- en douchevoorzieningen moeten gesloten blijven. Wanneer in één gebouw zowel toiletten als was- en douchevoorzieningen zijn, mogen hierin alleen de toiletten worden geopend.

Door de toiletten te openen leidt dagrecreatie tot minder vervuilingsoverlast en wordt voorkomen dat mensen hun behoefte in de openbare ruimte doen. Zowel de beheerders van de toiletten als de dagrecreanten hebben de verantwoordelijkheid om zich altijd aan de algemeen geldende landelijke maatregelen te blijven houden: houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, was vaak je handen en blijf thuis als je klachten hebt.

Het openen van toiletten is een mogelijkheid; er is geen verplichting voor de eigenaar tot opening noch een recht op opening. Het is altijd afhankelijk van een verantwoorde situatie ter plaatse. De opening zal in de praktijk gefaseerd plaatsvinden omdat het met het oog op de coronacrisis veilig moet gebeuren.

Voor verblijfsrecreatie is een aparte regeling van toepassing. Voor verblijfsrecreatie geldt de eis dat de sanitaire faciliteiten per recreatie-eenheid apart moeten kunnen worden gebruikt. Wanneer de opening van toiletten wordt gebruikt om via een omweg verblijfsrecreatie die geen eigen voorzieningen hebben te faciliteren, kan op  basis van de noodverordening worden gehandhaafd.

DU6A9125 DU6A9125