Een boot kopen...waar moet je op letten?

Neem de tijd om je te oriënteren

Het zoeken naar een boot gebeurt tegenwoordig veelal via internet. Op de botensites zoals O Bato (https://obato.nl), de ontmoetingsplaats voor vraag en aanbod, speuren velen naar hun droomboot. Belangrijk voor de speurtocht is de vraag: wat wil je met een boot gaan doen? Is het voor een (dag)tochtje in de buurt of wil je langer weg en ook op je boot slapen?

Boten zijn er in allerlei materialen: van hout, aluminium, staal, polyester tot allerlei andere kunststoffen. In een op dit moment enigszins overspannen botenmarkt, bestaat het gevaar dat jouw droomboot net voor je neus wordt verkocht. Haast is echter zelden goed, dus neem een weloverwogen beslissing. Het kopen van een boot is voor velen een flinke uitgave, voorkom impulsief handelen.

Nieuw of gebruikt

Afhankelijk van je budget kun je voor nieuw gaan of voor gebruikt. In geval van gebruikt is het verstandig om zeker als het om een flinke investering gaat, om de boot te laten keuren. Als je naar een boot gaat kijken, neem sowieso iemand mee met enig verstand van zaken. Je kunt eenmaal aan boord zo maar overvallen worden door verliefdheid met alle gevolgen. Het is dan fijn om iemand bij je te hebben, die alles wat afstandelijker kan bekijken.

Een eerste objectieve blik, zegt vaak al veel over de staat van een schip. Is het onderhoud achterstallig of glimt de boot tegen je op? Maak een lijstje van wat direct of op termijn gedaan moet worden en een indicatie van de kosten. Wil je deze zomer vooral zorgeloos varen en heb je het budget ervoor, dan ligt een nieuwe boot voor de hand.

Tijdens de corona-pandemie waren met name sloepen en tenders niet aan te slepen. Inmiddels is de markt weer gestabiliseerd en hebben de meeste dealers weer genoeg voorraad.

Boottesten

Heb je een idee welke boot bij jou het beste past en wellicht al een op het oog. De crew van Watersport-TV test regelmatig boten en grote kans dat we al een keer met jouw droomboot hebben gevaren. Van alle Boottesten kun je op deze site video’s en testverslagen bekijken. Klik Hier om alle testen te bekijken! (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/boottest).

Mooie uurtjes

Het is belangrijk dat je een klik hebt met een boot. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie ‘samen’ heel wat mooie uurtjes gaan doorbrengen. Met andere woorden: een boot moet aansluiten bij je wensen. Bepaal zorgvuldig wat die zijn. Een open boot, sloep/tender, motorboot of zeiljacht. Er valt genoeg te kiezen. Ook qua motoren.

Regelmatig horen we verhalen over bootkopers zonder of nauwelijks vaarervaring. Met het zweet in de handen staat men op de kade als de nieuwe boot wordt afgeleverd. Een stel vaarlessen, eventueel in de eigen boot, is dan wel te adviseren. Varen is niet moeilijk, als je weet hoe het moet.

In Vaarplezier de serie (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/vaarplezier%20de%20serie) worden allerlei onderwerpen behandeld die interessant zijn voor zowel de beginnende-als de ervaren watersporter/bootbezitter.

Wie een boot heeft, weet dat er altijd wel iets te klussen valt. Tips en tricks kun je bekijken onder de serie Bootklussen. (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/bootklussen).

 

Fotografie: Aquatec en Watersport-TV

 

Afbeelding 168 Afbeelding 168
702CAE70-17C4-463D-B21B-5439BE1DD6ED 702CAE70-17C4-463D-B21B-5439BE1DD6ED
Afbeelding 169 Afbeelding 169
P3120087 P3120087
Afbeelding 167 Afbeelding 167