WATERSPORTER OF WATERRAT?

Column Evert Stel

Er zijn vele manieren om de watersport te bedrijven en voor iedere watersporter heb ik respect. De één geniet van een snorrende motor, de ander zoekt zijn rust onder zeil, gaat stil scheppend op een plank of peddelend in een kano. Er is echter ook een categorie die het behaagt om vol gas over het water scheuren in een speedboot of op een soort waterraket.

Voorgaande jaren lagen we in het toegangskanaal naar het centrum van mooi rustig Monnickendam. Om de hoek is een vrij toegankelijke trailerhelling waar de helse machines te water kunnen worden gelaten. Er moet een paar honderd meter gevaren worden totdat ze de havens uit zijn. Zodra ze de hoek om zijn en open water zien, gaat het gas er op. De Meander V (en velen met ons) zijn flinke schepen, maar evengoed krijgen we met regelmaat zo’n enorme slinger te verwerken, dat de wijnglazen of een bord soep op tafel niet meer veilig staan! 

Watervogels

De afgelopen dagen was het prachtig nazomerweer maar er staat een straffe oostenwind. Vlak achter ons is het wonderschone natuurgebied Hemmeland, waar mens, dier en natuur op geweldige wijze samenkomen. Tegen de avond verzamelen zich honderden meerkoetjes en andere watervogels zich in de luwte van het bos en de rietkragen. Ze vergaderen, foerageren, maken hun verentoilet op en nemen rust. Prachtig! De enige die hun rustiek samenzijn verstoort is de mensch, die met regelmaat veel te dicht langs hun vaart. De vogels zijn inmiddels getraind en zoeken hun heil en beschutting in de rietkraag langs het water om even later weer tevoorschijn te komen.

Wilde waterspel

Om de hoek horen we de Jetski’s’  rauwe brullende geluiden maken, ten teken dat de vaargasten nog geen genoeg van hun wilde waterspel hebben. “Mooi dat het kan!” denk ik nog en hoor luttele seconden later het brulgeluid dichterbij komen. Met grote snelheid scheurt een fors bemeten Jetski kort de hoek van het natuurgebied om en de vogels beginnen al met hun terugtrekkende beweging. Tot mijn verbazing gaat het gas er vol op en blèrt de onverlaat vol op de horde vogels in. De beestjes kunnen niet meer wegkomen en vliegen links en rechts al projectielen door de lucht om even later zwaargewond spartelend weer in het water terecht te komen, waar ze een langzame dood vinden. Nog een keer stuurt de malloot in op de vluchtende horde vogels om ze kapot te varen en ik sta aan de vloer genageld van verbazing. 

Raket

De raket komt recht op ons schip aanvaren en ik fluit op mijn vingers om de aandacht van deze ontspoorde idioot te vangen en gebaar hem naar me toe te komen. Met verbazing blijkt hij het nog te doen ook. Dichterbij gekomen, is het een arrogant jong ventje met een jonge meid achter op de buddyseat en hij moet zijn gezichtsverlies tot een minimum beperken, dus houdt hij enig afstand en laat de motor luid brullen opdat het mijn mopperkanonnade overstemd. Daarbij draait hij met de middelvinger in de lucht woest rondjes en maakt het water helemaal wild. Dit mij met een respectloze vuile blik aankijkend, of ik het was die de onschuldige watervogeltjes de dood in joeg.

Daarna scheurt hij weg en jaagt vol gas door het havenkanaal om daar ook nog bij menigeen de ergernis op te wekken! Dit soort lui verpesten het voor hun collega watersporters, die op een fatsoenlijke manier graag hun ontspanning in snelheid op het water vinden. Deze jongeman behoort niet tot de categorie watersporters maar waterratten! 

Evert

Jetski Jetski