WK (JEUGD)ZEILEN IN SCHEVENINGEN JAAR UITGESTELD

Den Haag in 2023 ook tussenstop van The Ocean Race

SCHEVENINGEN- De Wereldkampioenschappen Jeugdzeilen en de Wereldkampioenschappen zeilen, die gepland stonden in de zomer van 2021 en 2022, zijn beide met één jaar uitgesteld. Het uitstel is een gevolg van de COVID-19 pandemie. Het allereerste WK Zeilen in Nederland en The Ocean Race stop-over komen, als gevolg van deze beslissing, beide in de zomer van 2023 naar Den Haag en maken daarmee van Scheveningen het mekka van de wereldwijde wedstrijdzeilsport.

’’Corona is er nog steeds en we willen het evenement wel veilig en succesvol neer kunnen zetten. De duidelijkheid die we nu geven om beide WK’s een jaar uit te stellen, stelt de sporters, de organisatie en de gemeente in staat om er een geweldig en veilig evenement van te maken. Met de hele stad kijken we ernaar uit,”  aldus de Haagse wethouder van Sport, Hilbert Bredemeijer.

Op de Olympische Spelen na, is het wereldkampioenschap zeilen het meest belangrijke kampioenschap in de olympische zeildisciplines. De verwachting is dat zo’n 1.400 zeilers uit meer dan 90 landen zullen deelnemen. Gedurende twee weken in augustus 2023 strijden de deelnemers om de wereldtitels in de tien olympische en drie paralympische zeilklassen.

De tweevoudig olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe is toernooi directeur van het Jeugd WK en WK Zeilen. “Ik kijk er echt naar uit om deze rol te vervullen en dat ik iets terug kan doen voor de sport, die mij zoveel heeft gegeven. Dan heb ik het niet over de medailles, maar over het plezier, de ontmoetingen, de weg ernaar toe en het samen genieten. We gaan ervoor zorgen dat alle deelnemers dat ook in Den Haag gaan ervaren tijdens het Jeugd WK en het grote WK. En dat heel sportminnend Nederland van dichtbij kan kijken en meegenieten. Plezier en prestaties gaan hand in hand, waar kan dat beter dan in Scheveningen. We hebben nu een jaar extra de tijd om er nog iets mooiers van te maken.”

The Ocean Race

In juli 2020 maakte de organisatie van The Ocean Race een tienjaren plan bekend met de start van de eerstvolgende editie in oktober 2022. De beste offshore zeilteams van de wereld doen nu in het voorjaar van 2023 Den Haag aan. In 2023 bestaat deze legendarische race 50 jaar, die als Whitbread Round the World Race voor het eerst in 1973 van start ging in Portsmouth. De start van de 14de editie van The Ocean Race vindt plaats in 2022 in Alicante, Spanje met de Grand Finale in Genua, Italië in 2023.

Den-Haag-Scheveningen Den-Haag-Scheveningen