PLEIDOOI VOOR BELANG VAN BINNENVAART

Meer dan 30 procent van transport gaat over het water

ALKMAAR- Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vroeg in de geschiedenis werd het water gebruikt voor het vervoer over de lange afstanden. En nog steeds speelt de binnenvaart een grote rol in transport. Meer dan 30% gaat over het water. Ook in Noord-Holland.

In totaal telt Noord-Holland zo’n 1200 kilometer aan vaarwegen, waarvan 250 km geschikt zijn voor goederenvervoer.

De binnenvaart brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer zet zich in voor een robuust vaarwegennet om dit mogelijk te maken. Dit betekent een toekomstbestendig, duurzaam en klimaatbestendig netwerk van veilige vaarwegen, met een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Met vaarwegen die geschikt zijn voor de meest moderne en gangbare schepen in de binnenvaart.

Binnenvaartschepen kunnen verschillende soorten lading vervoeren, afhankelijk van het type schip. In Noord-Holland gaat het veelal om olieproducten in tankers, maar ook kunstmest, zand en grind in droge lading schepen. Een gemiddeld schip vervoert zo’n 1500 ton, dit staat gelijk aan 50 vrachtwagenladingen.

Noord-Holland kent vele bruggen. Wachttijden op het water en op de weg zijn echter minimaal door geautomatiseerde bedieningsregelingen en konvooivaart. De vaarwegbeheerders zorgen voor een veilige en efficiënte doorstroom. Voor een betrouwbaar vaarplan en zo min mogelijk stremmingen is preventief onderhoud en tijdige vervanging van bruggen en sluizen echter van groot belang.

Schuttevaer pleit voor het ontvlechten van verkeersstromen waar mogelijk. Dat betekent op drukke kruisingen waar wegen en vaarwegen samen komen, bruggen te vervangen door aquaducten. Zo kunnen grote economische- en milieuwinsten behaald worden. 

In Noord-Holland zijn de kansen volop aanwezig voor het verladend bedrijfsleven om hun carbon footprint te verkleinen door meer aan en af te voeren via het water. Ontwikkelingen van zogenaamde Regionale Overslag Centra zijn hiervoor essentieel.

Naast het vervoer van goederen lenen de vaarwegen zich perfect voor personenvervoer en toeristen dagvaarten. Openbaar vervoer over water zorgt voor minder druk op de wegen en kan in veel bewoonde gebieden worden toegepast. Op elkaar aansluitende openbaar vervoer-netwerken dragen bij aan een vermindering van de filedruk in de Randstad.

Een locatie aan het water om te wonen of werken is altijd zeer populair. Alleen moet dit bij de locatiekeuze van woonarken, te bouwen woningen en andere projecten aan het water niet ten koste gaan van het gebruik van de aanwezige haarvaten en vaarweginfrastructuur. Voor een gezonde toekomst van het goederen- en personenvervoer over water moeten de grachten, vaarwegen, bedrijventerreinen, havens en loswallen bereikbaar en bruikbaar blijven.

Met de Provincie Noord-Holland zet Schuttevaer zich in om dit in Ruimtelijke Ordeningsplannen vast te leggen. Vervoer over water ontlast de wegen en draagt bij aan de bereikbaarheid- en klimaatdoelstellingen van Nederland, maar ook van de provincies, gemeenten en bedrijven.

Schuttevaer roept overheden op meer en schoner vervoer over water te ondersteunen. 

Vervoer….. over water als het kan….. over de weg als het moet!!

 

DSCF2189 DSCF2189