HERBOUWDE 'VAGRANT' SCHOENER WINT SUPERYACHT AWARD

Royal Huisman doet grootscheepse refit van zeilklassieker

VOLLENHOVE- Met de herbouw van de Herreshoff schoener VAGRANT is Royal Huisman geëerd met de prijs voor de beste herbouw tijdens de 15e editie van de World Superyacht Awards.

Dit jaar was de ceremonie door de World Superyacht Awards georganiseerd als een virtueel evenement, teneinde zo haar jaarlijkse erkenning te kunnen geven aan het vernuft en vakmanschap dat de meest-bijzondere luxejachten ter wereld kenmerkt. Hartelijke felicitaties dus aan de eigenaar van VAGRANT en het eigenaarsteam, en de werf is oprecht dankbaar voor deze erkenning.

De 40m schoener VAGRANT is oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in de Verenigde Staten door de vermaarde Herreshoff, in 1913. In 2017 besloot VAGRANTs eigenaar om haar naar Royal Huismans refit-divisie Huisfit te brengen voor een grootscheepse refit, mét een heel duidelijke instructie aan het team:

“Reconstrueer VAGRANT’s uitzonderlijke elegantie en stijl – zowel haar interieur als exterieur – met het grootste respect en zorg voor haar verschijning, teneinde recht te doen aan de tientallen jaren dat ze in de familie was.”

”Ook moet VAGRANT opnieuw geëngineerd worden met de beste materialen en de meest geavanceerde boordsystemen, voor verantwoorde, moeiteloze en veilige bediening, zodat ze gezeild kan worden door een kleine tevreden bemanning. Oftewel: maak VAGRANT klaar voor nog eens honderd jaar in de toekomst.”

Wat daar op volgde was een zeer uitgebreid herbouwproject. Het vernieuwen van de verstaging van VAGRANT (door Royal Huismans zusterbedrijf Rondal) werd ondersteund door deskundig advies van Dykstra Naval Architects.

Uit het rapport van de jury: “…één viel op, niet alleen door de nauwgezette manier waarop de herbouw werd uitgevoerd, maar ook door het prachtige resultaat. … De juryleden waren zeer onder de indruk van het gedetailleerde werk dat is ondernomen dat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het behoud van dit prachtige jacht voor nog eens minstens 100 jaar...”

Hoewel Huisfit-projecten nooit “standaard” zijn, was dit project qua omvang zó groot dat het meer op een nieuwbouwproject leek, zowel voor betrokkenen van de werf als voor de buitenwereld. Maar de beloning is groot: dankzij haar eigenaar wordt VAGRANT geen vergeten en vergane glorie. Ze is een Levende Zeillegende, zoals nu ook erkend is door de World Superyacht Awards.

unnamed (1) unnamed (1)
unnamed (2) unnamed (2)
unnamed (3) unnamed (3)
unnamed (4) unnamed (4)
unnamed (5) unnamed (5)