START BOUW NIEUW ZEILVLOT STERKE YERKE IV

Nieuwe missie: Plastic soup problematiek onder de aandacht brengen

LEEUWARDEN – Begin februari geeft de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke (kortweg: Sterke Yerke) het definitieve startschot voor de bouw van het nieuwe zeilvlot Sterke Yerke IV. Met dit vlot wil Sterke Yerke op ludieke wijze aandacht vragen voor de plastic soup-problematiek.

Het vlot zal gebouwd worden op de scheepswerf van SRF Shipbuilding in Harlingen. Vanaf 1974 zijn er drie, door een vriendengroep uit Leeuwarden zelfgebouwde, vlotten geweest, waarvan de laatste, de Sterke Yerke III, de bekendste is. In 1979, in de nacht van 14 op 15 december, is de Sterke Yerke III bij Bonaire op de rotsen geslagen, na een oversteek van de Atlantische Oceaan en met het einddoel Curaçao op slechts 60 mijl in zicht. Onderweg is er onderzoek gedaan naar de olievervuiling in de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Plastic soup

De huidige missie is actueler: Sterke Yerke wil het probleem van de plastic soup met het vlot Sterke Yerke IV onder de aandacht brengen van de Nederlandse politiek, overheden, producenten en de bevolking. ’’We halen geen plastic uit het water, maar gaan wel onderzoek doen en bewustwording creëren. We gaan jongeren enthousiasmeren om aan boord te stappen van de Sterke Yerke IV en over het plastic soup-probleem te communiceren.’’

Dit keer kiest de Sterke Yerke IV eerst iets rustiger vaarwater; onze eigen Waddenzee zal de eerste twee jaar het terrein zijn waar de Sterke Yerke IV onderzoek doet naar de plastic vervuiling. Want je kunt het beste dicht bij huis beginnen en vandaar uit, als rimpels in het water, je onderzoek uitbreiden. Scheepswerf SRF Shipbuilding bouwt in samenwerking met Sterke Yerke en haar partners, waaronder Friese Poort Sneek en NHL Stenden, het vlot Sterke Yerke IV. De eerste buislegging zal in kleine kring plaatsvinden gezien de huidige coronamaatregelen.

Volg de ontwikkelingen via www.sterkeyerke.nl. Hier is alle informatie en de volledige historie van Sterke Yerke terug te vinden. 

Op de foto: Ondertekening bouwovereenkomst Sterke Yerke en SRF Shipbuilding, met v.l.n.r. Marten Reitsma, Franc Vergnes, Johan Vos (allen Sterke Yerke) en Lex Tichelaar (SRF).

Foto: Simon van der Woude.

20201119103828_IMG_0205 20201119103828_IMG_0205