VAREN, VERMAKEN EN VERMOGEN...

Column Evert Stel

Evert Stel is met zijn partner Inge de Graaf initiatiefnemer van de Stichting Vaarwens. Hij is een watersporter in hart en nieren en heeft een vlotte pen waarmee hij zijn vaarbelevenissen beschrijft als columnist van Watersport-TV, maar ook in diverse boeken van zijn hand.

 

Varen, vermaken en vermogen…

De wintertijd is voor veel bootbezitters tijd om onderhoud aan het schip te plegen en/of de nodige veranderingen door te voeren, die van de zomer bleken nodig te zijn om de levensduur, het comfort of de betrouwbaarheid van hun trotse bezit te vergroten. Daarin zijn twee categorieën te onderscheiden, namelijk de ‘doe-het-zelvers’ en de ‘uitbesteders’. De ‘uitbesteders’ zitten meestal wat beter in de slappe was en laten hun schip onderhouden door derden. De ‘doe-het-zelvers’ kunnen we nog weer opsplitsen in twee categorieën. De eigenaren die het klussen zelf uitvoeren, omdat ze het gewoon leuk vinden. En een categorie die gewoonweg niet de financiële middelen heeft om alles uit te besteden.

Ik behoorde altijd tot beide groepen, want de wens om een mooiere en betere boot te hebben was er altijd. Het budget ontbrak meestal. En ik heb altijd geweigerd geld te lenen voor een boot om het vervolgens de naam ‘Rabootje’ te moeten dopen! Dat betekent zelf maken wat je zelf kunt maken… Het klussen bleek ontspannend en mindsettend, maar werkte ook verslavend. Steeds weer ontsproten er nieuwe verlangens, nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden in mijn brein en zo begon mijn nautische reis. Ongemerkt leidde het ook tot de opbouw van een klein vermogen, want steeds weer kocht ik een oud scheepje, knapte het eigenhandig op en verkocht het later met winst, totdat ik genoeg vermogen had opgebouwd om een nieuwe droom vanaf de tekentafel helemaal zelf te verwezenlijken. Dat zie je ook vaak bij bouwvakkers, die veelal de mooiste huizen bezitten. Ze kopen een oud boerderijtje, knappen het op en verkopen het voor meer. Als ze deze exercitie een aantal keren herhalen, boeren ze lekker vooruit en bouwen vermogen op.

Op social media ben ik ook lid/volger van een aantal watersportgroepen en zie de post voorbij komen met diverse vragen over techniek e.d. Heel af en toe zie ik ook een ‘diehard’, die een groot project aangaat om zijn hang naar het varen te verwezenlijken. Het eerste gevoel dat er bij me op komt is diep respect, want ik weet hoeveel doorzettingsvermogen en wilskracht er nodig is om je doel te bereiken. Inmiddels heb ik een aantal boeken geschreven, waarin de - veelal hilarische - anekdotes staan beschreven over de avonturen die klussen en varen me opleverden.

Onlangs was ik alle oude fotoboeken aan het digitaliseren en zo kwamen de vele foto’s voorbij van mijn ‘bootjesgroei’. Uiteindelijk lijkt het een film, want tussen het eerste stalen vletje van amper 6 meter naar een sterk zeeschip van ruim 20 meter waar we nu op wonen, ligt één groot avontuur en leerschool, maar ook een enorme puist werk. Dat werk heeft me ook heel veel plezier heeft gegeven met als eindsaldo, een heerlijk schip dat voor 100% ons eigendom is… 

Groet Evert 


* Cadeautip: De vijf heerlijke nautische boeken zijn te koop in iedere boekwinkel en bij Bol.com. Met de aanschaf steun je ook nog het prachtige vaardoel www.stichtingvaarwens.nl (http://www.stichtingvaarwens.nl)

Filmstrip klaar Filmstrip klaar
raasdonders-web raasdonders-web
Als zoenen... Als zoenen...
wievaart,beleeft-web wievaart,beleeft-web