Wonen op het water in een houseboat

Steeds meer mogelijkheden voor semi-permanent verblijf

Het is de nieuwste trend op het gebied van waterrecreatie: een varend chalet of een Houseboat. Begrijpelijk, want niet alleen een oplossing voor het woningtekort, het biedt ook mogelijkheden voor haveneigenaren die met deze Houseboats een nieuwe markt kunnen aanboren. Bovendien, wie wil er nu niet op het water leven en wonen?

Tekst Yvonne Hoebe

In de Verenigde Staten zijn de houseboats al populair en in Nederland wordt het ook steeds interessanter voor zowel jachthavens als gemeenten om deze nieuwe vorm van recreëren en eventuele permanente bewoning toe te staan. Vooral met de woningnood van nu zouden Houseboats – vierkante boten met een groot woonoppervlak - een prima oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Havens kunnen met deze nieuwe vorm van recreëren op het water een nieuwe markt aanboren. Omdat Houseboats vaak uitgerust zijn met een buitenboordmotor hebben ze de status van pleziervaartuig zodat ze in havens mogen liggen als een motorboot. 

Van alle gemakken

De trend van wonen op het water lijkt zich dus door te zetten, de drijvende villa’s worden steeds populairder. Het aantal aanbieders en bouwers groeit gestaag en ook het aanbod van locaties waar je of kan recreëren op een Houseboat of zelfs permanent mag wonen wordt steeds uitgebreider. De meeste havens bevinden zich op bijzondere locaties waar veel op-, om- of naast te doen is en niet te ver van de bewoonde wereld. Voor velen een droom die uit kan komen met de komst van de Houseboats. De drijvende villa’s van nu zijn van alle gemakken voorzien, bieden meer dan voldoende leefruimte en door de meestal grote ramen voel je je een met de natuur om je heen. De meeste bouwers hebben ook al rekening gehouden met duurzaamheid, zoals zonnepanelen, afval scheiden en het hergebruiken van water etc.

Het eerste professioneel varende ’huis’ was de Flark. Daaruit voortvloeiend kwam het VaarHuis, waarvan meerdere exemplaren al vijftien jaar in met name Friesland rondvaren en populair zijn als (ver)huur-objecten. In navolging van de Flark overstromen nieuwe modellen inmiddels de markt. Zo heeft de VaarHuis Groep al twee luxe VaarAppartementen (zie foto’s) rondvaren. Een primeur is dat de VaarHuis Groep in samenwerking met WaterStudio (Dutch Home Ships) medio mei met een volledig nieuw model komt, de VaarLoft. Een splitlevel type, geheel elektrisch varend. Voorzien van twee stuurpods, voor en achter, manoeuvreert de VaarLoft als een motorboot. Dat laatste is wel belangrijk, wil je ook met je Houseboot op pad gaan.

 

 

 

 

 

Vaarhuis 3 Vaarhuis 3
DSC03411 DSC03411
Vaarhuis 2 Vaarhuis 2
Vaarhuis 1 Vaarhuis 1