Voorjaarsklussen...

Tips om weer snel te kunnen varen

Het nieuwe watersportseizoen begint voor bootbezitters veelal met klussen. Na een winter in de stalling of in het water is er meestal een lange lijst met werkzaamheden voordat daadwerkelijk gevaren kan worden.

Zodra het voorjaarszonnetje begint te schijnen, willen we zo snel mogelijk varen. Bij bootbezitters zie je vaak lichtelijke paniek als er nog van alles gedaan moet worden, terwijl de deadline voor de te waterlating nadert.

Tegelijkertijd tijd inspireert en motiveert dit ook om de schouders eronder te zetten. Helemaal als je op je jachthaven ziet dat iedereen druk bezig is. Omdat boten nu eenmaal verschillen, gaan we algemener in op de voorjaarsklussen. Uitgaande dat er een motor aan boord is, is het verstandig om die voordat je gaat varen, een beurt te geven. Ben je een beetje handig, dan kun je dat zelf doen en anders gewoon een vakman vragen. Die heeft het vaak in het voorseizoen erg druk, dus maak op tijd een afspraak. Belangrijk is om de olie te verversen, nieuwe filters te plaatsen, de V-snaren te controleren en de impeller te vervangen zodat de koelwatertoevoer naar de motor in orde is.

Anodes

Staat de boot nog op de wal, controleer en vervang bij twijfel de anodes (https://youtu.be/hqYdnsJgtz0). Die voorkomen dat de metalen onderdelen aan de boot door galvanische corrosie worden aangetast. En check ook even de schroefas op eventuele speling.

Bijna iedere booteigenaar krijgt er jaarlijks aan het begin van het nieuwe seizoen mee te maken: anti-fouling. Welke anti-fouling is voor jouw boot het meest geschikt? Hoe moet je het aanbrengen en bereik je het beste resultaat. En hoe kun je jezelf beschermen bij de werkzaamheden aan het onderwaterschip? Bekijk de driedelige serie Onder de waterlijn (https://youtu.be/nEhEJPPsDYw).

Een punt van aandacht is gas en de elektriciteit aan boord. Check alle aansluitingen, stekkers en de verlichting en vergeet ook niet de gasslang als het nodig is te vervangen. Geadviseerd wordt om dit eens in de twee/drie jaar te doen. Ook al oogt de slang nog als nieuw.

Zeilers

Voor zeilers is het zaak om het zogenaamde staand en lopend want te controleren. Maak de lieren (https://youtu.be/ZTPx9FRuMkI) en alle draaiende onderdelen goed schoon en check ook alle zeilen.

Veiligheidsmiddelen zoals reddingsvesten, lifelijnen, brandblussers en nooduitrusting. Je moet hierop kunnen vertrouwen, dus neem geen risico. Laat je reddingsvesten met regelmaat keuren. Vaak zijn er in het voorjaar bij watersportwinkels acties. En gedurende het seizoen is het verstandig om met enige regelmaat een Pre Wear check (https://www.youtube.com/watch?v=1ET8q6wo6yg&t=8s) te doen.

Koop een boot en er valt altijd wel wat te klussen. Speciaal voor de doe-het-zelvers onder de bootbezitters is op Watersport-TV de serie ’Bootklussen’ waarin verschillende experts tips en tricks geven over onderhoud en klussen aan boord. Van het schilderen, het motoronderhoud, de aanschaf en installatie van nieuwe apparatuur, tot een complete refit. De redactieboot van Watersport-TV krijgt binnenkort nieuwe ramen van TOPwindows. Het hele proces van inmeten tot installatie zal ook in de serie te zien zijn.

Klik op Bootklussen (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/bootklussen).

Na het afwerken van de klussenlijst wacht een nieuw watersportseizoen en wensen we je veel vaarplezier.


Fotografie Yvonne Ransijn/Watersport-TV

IMG_8111 IMG_8111
IMG_7905 IMG_7905
Afbeelding 90 Afbeelding 90
IMG_8072 IMG_8072
IMG_8158 IMG_8158
Afbeelding 91 Afbeelding 91
Afbeelding 92 Afbeelding 92