Krimpende tenten na wasbeurt

Wat is de oorzaak en wat kun je er aan doen?

SNEEK- In de winter brengen veel booteigenaren hun dek-of kuiptent naar speciale wasserijen. Als de tent vervolgens weer op de boot geplaatst wordt, lijkt het vaak alsof die is gekrompen en moeilijk nog past. Hoe komt dit en hoe kun je dit oplossen?

Tijdens een wasbeurt ondergaat een tent verschillende behandelingen. Eerst wordt het vuil eraf gespoten en vervolgens gaat het doek enige tijd in een soort van warm dompelbad. Daarna wordt de tent te drogen gehangen en opnieuw geïmpregneerd. Als de tent al wat ouder is, dan is het verstandig om de stiksels na de wasbeurt te laten controleren door een zeilmaker. Indien nodig te laten doorstikken. Daarna kan de tent weer op de boot geplaatst worden.

In de praktijk blijkt dat laatste weleens problemen op te leveren doordat de tent ineens niet meer blijkt te passen. Alsof die door het wassen gekrompen is. Een interessant artikel kwamen we hierover tegen op de website van Zonklaar in Sneek. Ook deze wasserij kreeg over het krimpen weleens opmerkingen van klanten en besloot dit tot de bodem uit te zoeken. In een speciaal laboratorium werd aan de hand van het wasproces een hele range textielsoorten getest. En wat bleek: de maatvoering van alle textieltenten was na de wasbeurt exact hetzelfde als voor de behandeling. Dus daar kon het ‘krimpen’ niet aan liggen.

Folie

Uit verder onderzoek kwam wel naar voren dat de pvc folie die voor de ramen wordt gebruikt, soms wel iets kan krimpen. En dan met name als de tent van de boot is verwijderd en niet meer onder spanning staat. Krimp krijgt dan de ruimte. Fabrikanten schijnen bezig te zijn met het ontwikkelingen van nieuwe folies, die minder krimpen.

Hoe te handelen als de ‘tent’ is gekrompen?

1) Herplaats de tent op de boot

2) Probeer de bootkap met behulp van de riempjes of spanbanden voorzichtig op spanning te zetten.

3) Doordat het folie in een voorjaarszonnetje iets opwarmt, kan het iets oprekken en wellicht lukt het dan wel om de tenaxen/ drukkers vast te zetten.

4) Als dit niet lukt, doordrenk de tent met water. De stof wordt als het nat is wat soepeler.

5) Als dit allemaal niet helpt, dan kan de zeilmaker gevraagd worden om de tenaxen er opnieuw op te zetten.

Een handig hulpmiddel is een Top Snapper, waarmee je eenvoudig drukkers kunt vastzetten en losmaken. Ga naar Watersport Hebbedingen, klik HIER! (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3836803/nieuws/top_snapper.html?page=0).

 

 

Krimpende_tenten_na_wasbeurt_Watersport_TV1 Krimpende_tenten_na_wasbeurt_Watersport_TV1
6B379C74-2A77-4DFF-8BF6-DD36FCE00472 6B379C74-2A77-4DFF-8BF6-DD36FCE00472
Krimpende_tenten_na_wasbeurt_Watersport-TV2 Krimpende_tenten_na_wasbeurt_Watersport-TV2
Boottenten_Watersport_TV_zeilmakerijdevriesmaritiem Boottenten_Watersport_TV_zeilmakerijdevriesmaritiem
Boottenten_Watersport_TV3 Boottenten_Watersport_TV3