ZORGEN BIJ KOPERS OVER LEVERING VAN BOTEN

Productie op werven loopt door lockdowns en zieke werknemers vertraging op

Kopers van boten maken zich zorgen over de levering van hun nieuwe aanwinst. De recordverkopen afgelopen seizoen in combinatie met uitval van personeel op werven als gevolg van corona en de lockdowns zorgt  inmiddels voor vertraging in de productie en latere aflevering.

Juist nu met alle corona-beperkingen in het dagelijks leven kijkt iedereen uit naar het nieuwe watersportseizoen. Naar de gedachten even verzetten, ontspanning op het water. Afgelopen seizoen werden een record aantal boten verkocht en veel kopers kijken uit naar het moment dat hun droomboot wordt afgeleverd. De eerste vaartochten zijn al uitgestippeld en gepland. Ze kunnen niet wachten om te gaan varen. Maar wanneer ze daadwerkelijk de trossen van hun nieuwe aanwinst kunnen losgooien, daar zijn plotseling zorgen over.

Werven moesten alle zeilen al bijzetten om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Inmiddels stagneert bij bouwers de productie doordat het corona-virus toeslaat onder de medewerkers. Soms gaan zelfs complete werven dicht, zoals die van Wajer Yachts in Heeg. Daar bleek vorige week een medewerker positief en na een test nog meer werknemers. De werf is nu een week dicht.

Karin Kemperman kreeg gisteren van het bedrijf waar ze een Corsiva sloep heeft gekocht te horen dat ze er rekening mee moet houden dat haar Poolse sloep later geleverd zal worden.  

Stortvloed

Uit teleurstelling plaatste ze een berichtje op social media en dit zorgde voor een stortvloed aan reacties van onder meer andere kopers, die in hetzelfde schuitje zitten. ‘’Ik ben er echt verdrietig om. Weg voorpret,’’ aldus Karen.

Ook Yoney Verschuur van Verschuur watersport reageerde:  ‘’Wij hebben onze klanten uit voorzorg gebeld. Maar misschien hadden we dit beter niet kunnen doen. Misschien hebben we er klanten onnodig bang mee gemaakt. Het punt is dat er meer zieken zijn en dan kan er minder geproduceerd worden. Door de mooie zomer was alles uitverkocht, dus moeten de werven maximaal produceren. Ruimte om ziek te zijn is er eigenlijk niet. Vertragingen zijn vervelend, maar laten we hopen dat alles mee gaat vallen.’’

Volgens de eigenaar van een grote Nederlandse werf hebben kopers over het algemeen weinig begrip voor de situatie. ‘’We doen er alles aan om het corona-virus buiten de deur te houden. Een medewerker positief en je kunt de deur sluiten waardoor de productie stil ligt. Maar dat is jouw probleem, hoor ik dan. Ik wil varen.’’

Voor Karen Kemperman gloort, zo laat ze weten via social media, weer hoop. De importeur van Corsiva heeft contact met haar opgenomen. 

 

 

 

 

 

 

 

DU6A1695 DU6A1695
2 2
DU6A0882 DU6A0882