ZORGENVRIJ GENIETEN VAN DE WINTERPRET

Check nog even of je boot er ‘vorstbestendig’ bij ligt

Nederland maakt zich op voor een weekje winter met sneeuw en ijs. Voordat je gaat schaatsen is het wellicht verstandig om nog even bij je boot te gaan kijken of die ‘winterbestendig’ in het water ligt of op de kant staat.

Als we berichten mogen geloven dan staan we aan de vooravond van een winterse periode met veel sneeuw, harde wind en vorst. Om zorgenvrij van de winterpret te kunnen genieten, is het als booteigenaar verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen.

De laatste jaren overwinteren veel schepen in het water. Dat kan prima. Ook als het hard vriest hoeft dit niet schadelijk te zijn voor bijvoorbeeld de romp van uw boot.  Is uw boot een multiknik, rond- of S-spant, dan zal het ijs de romp vanzelf iets naar boven werken en niet kapot drukken. Een boot met een plattere bodem of een enkel knikspant met V-bodem of scherpe kimmen loopt meer kans op schade, omdat het ijs de romp minder omhoog zal werken. Een dikke stalen huid kan uiteraard meer hebben dan een polyester of houten romp.

Je kunt in het laatste geval proberen om de romp ijsvrij te houden door het ijs rondom weg te hakken. Maar dat is wel een klusje dat je steeds moet herhalen. Het helpt ook om riet of stro rondom de romp te leggen. Maar dat kan pas als het al een vliesje op het water ligt.  Er zijn ook zogeheten defrosters in de handel. Dit is een pomp die vanuit de diepte water van net boven nul naar boven haalt en rondpompt. Zodat het water rondom de boot in beweging blijft en niet kan bevriezen. Voorkom dat kruiend ijs de romp kan beschadigen.

Zorg dat alle afsluiters, kranen, bilgepompen, waterpompen, watersystemen, afwaterings slangen zijn ontdaan van water. Water zet uit wanneer het bevriest, hierdoor richt het schade aan. U kunt dit doen door er antivries door heen te laten lopen of door ze met lucht (compressor) leeg te blazen. Voor drinkwater tanks en drinkwater systemen is speciaal drinkwater antivries te krijgen.

Heeft u een wintertent over uw boot? Check of die nog goed vast zit. En zorg dat de constructie waarop de tent rust ook het gewicht van een laag sneeuw aankan.

Veel winterpret!

 

Ps Lees ook Wintertips (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3698339/nieuws/tips_om_zorgeloos_te_overwinteren.html)

 

IMG_6443 IMG_6443
Ijszeilen.jpg bew Ijszeilen.jpg bew
Boten in het water in winter (Watersport-TV) Boten in het water in winter (Watersport-TV)