Waarom heeft een pleziervaartuig een CE-plaatje en WIN code?

ROTTERDAM- Een pleziervaartuig tussen de 2,5 en 24 meter moet wettelijk voldoen aan de Europese richtlijn pleziervaartuigen. Het gaat hier om nieuwe boten, maar ook voor vaartuigen (nieuw en oud) die voor de eerste keer in de handel worden gebracht in Europa. Op een  bouwersplaatje, herkenbaar aan het CE-teken, staat de ontwerp categorie, de maximale belasting en het maximaal aantal personen waarvoor het schip geschikt is.
 

Om aan te tonen de boot aan de richtlijn pleziervaartuigen voldoet, moet het schip CE-gekeurd worden. Renze Dijkstra is eigenaar van Radar scheepsexperts, een gecertificeerd keurings-en taxatie bureau voor zeil-en motorjachten.We volgen Renze in Rotterdam waar hij een nieuw gebouwd motorschip CE keurt.

Om aan te tonen dat een jacht aan CE voldoet, moet er een technisch dossier aangelegd worden. Hierin moet beschreven worden, hoe het schip aan de essentiële eisen uit de CE richtlijnen voldoet. Bij het jacht moet verder een eigenaarshandleiding meegeleverd worden. Hierin moet ook de verklaring van overeenstemming met de gebruikte normenlijst zitten. Het CE bouwersplaatje en de WIN code moeten op het vaartuig aangebracht worden.

Binnen CE zijn er 4 ontwerp categorieën (A=oceaan, B=zee, C=kustwater en D=beschut) waarvoor een boot geschikt kan zijn. Afhankelijk van deze ontwerp categorie worden er eisen gesteld aan het ontwerp en uitrusting van het schip bijv. ten aanzien van constructie en stabiliteit.

De producent moet een technisch dossier aanleggen, waarin hij kan aantonen dat het schip voldoet aan de richtlijn pleziervaartuigen. Hierin moet bijv. vastgelegd worden, welke normen de producent heeft gebruikt. Ook moeten hier bijv. de constructie- en stabiliteit berekeningen in zitten, testrapporten, certificaten, kopie handleiding, constructie tekeningen etc.

WIN code
De producent brengt op de stuurboordzijde van de spiegel de WIN code aan. Dit is het Watercraft Identification Number. Vroeger werd dit de HIN of CIN code genoemd.
 

Eigenaarshandleiding
De producent moet met het pleziervaartuig een scheeps specifieke eigenaarshandleiding meeleveren. Hierin zit vaak ook de verklaring van overeenstemming, waarmee de producent verklaart, dat het schip voldoet aan de eisen die in de wet pleziervaartuigen staan. Achter de verklaring van overeenstemming moet een lijst met de gebruikte normen zitten.