Controle op illegaal gebruik antifoulings

Alleen CTGB- toegelaten biocide houdende verf toegestaan

UITGEEST- Booteigenaren zijn weer gestart met het onderhoud van hun vaartuigen. Vaak wordt dan de onderkant van de boot voorzien van een nieuwe laag aangroei werende verf (antifouling). Voor recreatievaart mag alleen biocide houdende verf worden gebruikt als deze zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Niet alle producten die worden aangeboden voldoen hieraan. Middelen die biociden of koper bevatten, hebben namelijk een uiterst negatief effect op de waterkwaliteit. Het aanbieden of gebruik van niet toegelaten producten kan een boete opleveren óf kan ertoe leiden dat het aangebrachte middel van het vaartuig moet worden verwijderd.

Inmiddels zijn er met name voor vaartuigen die alleen op zoet water varen, veel alternatieven ontwikkeld. Graag willen zij de recreatievaart op het juiste gebruik van beschikbare producten, maar vooral op de milieuvriendelijke alternatieven wijzen.

Voor meer informatie klik HIER! (https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/antifouling-tips-voor-milieuvriendelijk-bootonderhoud/).

Toelating

Een fabrikant van antifouling moet voordat een product verkocht mag worden in Nederland een toelating aanvragen bij College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Deze toelating is maar voor een bepaalde tijd geldig. Zodra een toelating verlopen is, moet de fabrikant weer een nieuwe toelating aanvragen volgens de dan geldende regels voor bestrijdingsmiddelen.

Een interessant artikel staat op de site van George Kniest Watersport: klik HIER! (https://www.georgekniest.nl/blog/12/antifouling.html)

BOOTKLUSSEN foto 2 BOOTKLUSSEN foto 2