Provincie NH stelt €1,1 miljoen subsidie beschikbaar voor vaarknelpunten

Om groeiende pleziervaart op verantwoorde manier te kunnen faciliteren

HAARLEM- Voor een optimaal gebruik van de waterwegen stelt de provincie Noord-Holland in 2021 €1,1 miljoen subsidie beschikbaar voor partijen die knelpunten willen wegnemen.

Om de doorstroming en het vaarplezier te verbeteren, is het nodig knelpunten in het fijnmazige Noord-Hollandse waternetwerk weg te nemen. Gedacht kan worden aan het aanpassen van bruggen, sluizen of doorvaarbare duikers – halve buizen die sloten met elkaar verbinden, maar die nu onvoldoende diepgang en/of breedte bieden. 

Cees Loggen, gedeputeerde Water: “Je hoefde de vorige zomer maar bij om het even welke waterweg te gaan staan om te zien dat Noord-Hollanders massaal het water kozen om te verpozen. Als provincie faciliteren we dat graag en op een verantwoorde manier.”

De pleziervaart wordt populairder. Dat betekent meer verkeer op de Noord-Hollandse wateren. Vastgesteld is dat meer Noord-Hollanders vorig jaar een sloep of motorboot kochten of huurden; onderzoek wijst erop dat er ook meer uren gevaren werd.

Er liggen naar schatting 15.000 sloepen in de Noord-Hollandse wateren. Daar komen de vele andere boten bij. Voor de komende jaren wordt een verdere toename in de pleziervaart verwacht.

Sudsidie-aanvraag

Publieke rechtspersonen en private partijen die geïdentificeerde knelpunten willen wegnemen, kunnen bij de provincie subsidie aanvragen tot maximaal 80% van de direct gerelateerde kosten en een maximumbedrag van €400.000.

De aanvraagperiode loopt van 1 april tot 31 augustus 2021. Aanvragen kunnen worden ingediend op de subsidiepagina van de provincie. Geïnteresseerden kunnen hier ook de voorwaarden opvragen.

Watersport-TV On Tour ...Ouderkerk aan de Amstel naar Vinkeveen 2 Watersport-TV On Tour ...Ouderkerk aan de Amstel naar Vinkeveen 2