Watersporten in de zon

Vaar niet op piekuren, smeer om de 2 uur en draag zonwerende kleding

ALKMAAR- Watersport is populair. Zodra het mooi weer is, wordt massaal het water opgezocht. Op en langs het water vertoeven is plezier en dat moet het vooral volgens Daniel Kadouch, dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Alkmaar, ook blijven. Het is wel belangrijk om je huid te beschermen.

“Juist op het water, door de weerkaatsing van het zonlicht is de zon nog krachtiger. Je merkt dat je daardoor sneller de kans loopt om te verbranden. En dus op huidkanker.’’

Op mooie zomerse dagen is de zon het krachtigst tussen 12.00 en 15.00 uur. Het advies van Kadouch is om dan zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Gebruik een goede zonnebrand, die beschermt tegen UV-B en UV-A stralen. Smeer iedere twee uur en direct na het zwemmen.

Als vader van jonge kinderen weet Daniel hoe lastig het vaak is om de kids met regelmaat in te smeren. Dat bracht hem op het idee om speciaal zonwerende kleding te ontwikkelen, die geheel duurzaam gemaakt is van plastic uit de oceanen. ‘’De kleding weerkaatst 98 procent van alle zonnestralen,’’ aldus de initiatiefnemer van Tenue de Soleil (https://tenuedesoleil.com/).

Melanoom

Als je vijf keer een verbranding oploopt in de zon , heb je tweemaal zoveel risico op een melanoom. Een agressieve vorm van huidkanker. ‘’Zonverbranding moeten we daarom voorkomen. Tenue de Soleil hebben we in eerste instantie ontwikkeld ter bescherming van kinderen. We krijgen ook veel vraag om deze lijn uit te rollen naar volwassenen. Dat gaan we zeker doen. Het bedekken van de huid, zeker op het water, is belangrijk en dit geldt ook voor het tijdig smeren met een zonnebrand, liefst met factor 50.’’

Watersport-TV sprak met Daniel Kabouch. Voor het interview, klik HIER! (https://www.youtube.com/watch?v=TaW13HQ6yTU)

Zon-verstandig tijdens het watersporten.jpg 2 Zon-verstandig tijdens het watersporten.jpg 2
Zon-verstandig tijdens het watersporten Zon-verstandig tijdens het watersporten
781A2413 781A2413
781A2674.1 781A2674.1